Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuw geldprobleem voor GVB: energierekening verdriedubbelt

6 december 2022, 08.12 uur · Door AT5

Vervoerbedrijven, waaronder het GVB, zijn volgend jaar fors meer geld kwijt aan energiekosten. In het geval van het GVB gaat het om een verdriedubbeling, schrijft de NRC.

De branchevereniging van ov-bedrijven, OV-NL, heeft de Tweede Kamer een bezorgde brief gestuurd. Daarin staat dat de vervoerders, afhankelijk van het type energiecontract, voor een 'grote en onvoorziene financiële opgave' staan. 

Fors probleem

Inmiddels zou de tijd beginnen te dringen. Meerdere ov-bedrijven zouden zonder maatregelen al in 2023 een financieel gat van enkele tientallen miljoenen hebben. De branchevereniging spreekt van een 'fors probleem'. 

"De vervoerbedrijven noch onze opdrachtgevers hebben op dit moment de financiële middelen om dit gat te dichten", schrijft OV-NL. "Onze ambitie is – in het belang van de reizigers – krimp van ons product te voorkomen. Wij willen u daarom vragen samen met ons en het kabinet te zoeken naar een oplossing."

Quote

"Op de grootste post – het elektriciteitsverbruik voor het rijden van bussen, treinen, trams en metro’s – valt betrekkelijk weinig te besparen

OV-NL, branchevereniging vervoerbedrijven

OV-NL schrijft dat de sector probeert om minder energie te verbruiken en zo de kosten te drukken. "Maar op de grootste post – het elektriciteitsverbruik voor het rijden van bussen, treinen, trams en metro’s – valt betrekkelijk weinig te besparen."

Door de coronacrisis zat het GVB ook al in de problemen. Uiteindelijk kwam er geld van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Vervoerregio, waardoor toch voorkomen kon worden dat de dienstregeling uitgekleed werd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938