Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente: drukke jaarwisseling met verschillende ongeregeldheden

1 januari 2023, 08.53 uur · Aangepast 1 januari 2023, 17.29 uur · Door Quirien Euwe

De politie heeft rond de jaarwisseling tientallen aanhoudingen verricht, fors meer dan een jaar eerder. Hoewel er voor het eerst een afsteekverbod gold, werd er in veel delen van de stad massaal vuurwerk afgestoken. De meeste vuurwerkoverlast werd geregistreerd in de stadsdelen Zuidoost, West, Nieuw-West en Weesp, meldt de gemeente. 

AT5

Politie en handhaving hadden volgens de gemeente hun handen vol aan het handhaven van de openbare orde, de leefbaarheid en het ondersteunen van collega’s van andere diensten. Vooral op de Dam, in West en in Nieuw-West was het onrustig. Op de Dam werden meerdere mensen aangehouden die vuurwerk gooiden naar de politie. In totaal werden er dus fors meer aanhoudingen verricht dan vorig jaar, maar het totaal aantal incidenten lag lager dan anders. 

Martin Damen

Voor de brandweer was het in vergelijking met andere jaren een drukke avond en nacht. Vooral na middernacht nam het aantal meldingen van containerbranden toe. Het totaal aantal inzetten van de brandweer was vergelijkbaar met vorig jaar. Het aantal vuurwerk gerelateerde gewonden was dit jaar nagenoeg gelijk aan dat van vorig jaar. Het aantal spoedritten van de ambulance lag wel een stuk hoger dan vorig jaar.  

Op het Museumplein werd een lichtshow georganiseerd. Die trok zo'n vijftigduizend bezoekers. Volgens de gemeente was de sfeer er ondanks de grote drukte gemoedelijk. 

Hieronder een overzicht van de grootste incidenten: 

Vreugdevuur

In Floradorp was de ME aanwezig, net als een Duits waterkanon. Vanwege de harde wind verbood de driehoek (burgemeester, politie, justitie) daar zaterdagavond het traditionele vreugdevuur. Iets later werd het vuur toch aangestoken. Er werd uiteindelijk niet ingegrepen. 

Het vreugdevuur in Floradorp - Martin Damen

Vuurwerk gooien naar voorbijgangers

Wel kwam de politie rond middernacht in actie op en rond de Admiraal De Ruijterweg. Daar werden meerdere jongeren opgepakt omdat ze vuurwerk gooiden naar voorbijgangers. 

Brand in twee scholen

Basisschool De Vijf Sterren aan de Markengouw in Noord raakte zwaar beschadigd doordat een of meerdere vandalen er zwaar vuurwerk af lieten gaan. Daardoor werden deuren en ramen uit de gevel geblazen. Onduidelijk is nog of het vuurwerk van buiten naar binnen is gegooid of dat mensen de school binnen waren gekomen. De politie is een onderzoek gestart.

Ook in basisschool De Ark in Buitenveldert ontstond brand. Dat gebeurde rond 01.40 uur. Daar raakt onder meer de gymzaal beschadigd. 

Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen

Steekpartij Oudekerksbrug

Rond 02.00 uur vond er een steekincident plaats bij het Oudekerksplein, ter hoogte van de Oudekerksbrug. Een man raakte daarbij lichtgewond en moest met een steekwond naar het ziekenhuis worden gebracht. De verdere toedracht van het incident in onbekend.

Steekpartij Beursplein

Rond 02.45 uur trof de politie op het Beursplein drie mensen aan met steekwonden. Eén van de gewonden moest per ambulance naar het ziekenhuis worden overgebracht, de andere twee werden ter plekke behandeld of gecontroleerd. 

Zwaar vuurwerk

Gedurende de avond werden er tientallen aanhoudingen verricht op verschillende plekken in de stad. Zo werd er dus met vuurwerk gegooid naar voorbijgangers en de politie. Andere mensen werden aangehouden omdat ze de openbare orde verstoorden of zwaar vuurwerk afstaken.

Boetes voor afsteken vuurwerk

Maar ook alle andere soorten vuurwerk mochten dit jaar niet worden afgestoken. Er werden meerdere boetes uitgedeeld voor het afsteken van vuurwerk, onder meer op de Dam. Maar ook waren er veel plekken waar mensen die vuurwerk afsteken dat niet hoefden te bekopen met een bon. Lang niet iedereen hield zich dan ook aan het afsteekverbod, wat zorgde voor veel vuurwerk boven de stad.  

Kijk hier het liveblog van nieuwjaarsnacht terug.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938