Start van hoofdcontent

Stad

nl

Druk op personeel kinderopvang brengt steeds meer risico's: "Wachten tot het écht misgaat"

19 januari 2023, 20.38 uur · Aangepast 19 januari 2023, 21.53 uur · Door Flip Linssen

De personeelstekorten in de kinderopvang lopen hoog op. Al anderhalf jaar lang hebben ook kinderdagverblijven moeite met het rondkrijgen van het rooster. En de gevolgen daarvan worden steeds groter: "Het zorgt echt voor afname van kwaliteit", zegt Gjalt Jellesma van Belangenvereniging Ouders in de Kinderopvang (BOinK).

"Mijn kind heeft gelukkig nog geen last van verlatingsangst", begint een moeder als we haar vragen naar het personeelstekort. Opvanglocaties moeten namelijk steeds vaker wisselen in begeleiders voor de groep. Freelancers of medewerkers van andere locaties moeten worden ingezet. Maar niet alleen dat, ook is er een verruiming geweest in het aantal stagiairs dat voor een groep mag staan.

Ook het überhaupt vinden van een plek in de stad is lastig voor veel ouders. "We hebben drie maanden moeten zoeken, en wonen hier nu twee kilometer vandaan, niet heel praktisch", vertelt een moeder die haar dochtertje net bij de crèche heeft afgezet.

Vier ogen na Robert M.

Dertien jaar geleden kwam de manier van werken op kinderdagverblijven op een afschuwelijke manier in het nieuws. Robert M., toen werkzaam bij kinderdagverblijf 't Hofnarretje, had tientallen kleine Amsterdamse kinderen misbruikt, onder andere bij die crèche. Hij kon dit doen omdat hij vaak alleen op de groep stond .

Quote

"Ouders kunnen soms gewoon niet werken omdat ze thuis moeten blijven. Er is gewoon geen plek"

Ouder

Naar aanleiding van die zaak is de regelgeving op kinderopvang flink aangesnoerd. Het vierogenprincipe, waarbij altijd twee leiders op een groep moeten staan, en de regel dat er maximaal eenderde van de bezetting stagiair mag zijn werden ingevoerd. Die regels zijn verplicht, maar volgens Jellesma komen ze wel in gevaar: "Bij dat principe komt ook ervaring kijken. Als er een kindje uit een bedje valt omdat het hekje niet goed dichtgedaan is, én er zijn kinderen aan het huilen, dan moet je altijd eerst dat hekje sluiten. Ervaring leert je prioriteiten stellen.

"Het is belangrijk dat er goed opgeleid personeel is als ik mijn kindje naar de opvang breng. Je wilt genoeg mensen hebben zodat kindjes zichzelf en anderen geen pijn kunnen doen bijvoorbeeld."

Volgens Emmeline Bijlsma, directeur van brancheorganisatie kinderopvang, wordt er nóóit afgeweken van die regels. "En als dat niet lukt, dan is er soms de consequentie, en dat merken ouders nu, dat we zeggen: we kunnen nu niet de kwaliteit leveren die we vinden dat we minstens moeten leveren. En dan moet je een groep sluiten, ook al willen we dat niet."

Bekijk hieronder een uitgebreide reactie van Brancheorganisatie Kinderopvang.

AT5

Zo goed als gratis in 2025

Het kabinet wil kinderopvang toegankelijk maken voor alle ouders. Om die reden is het een plan om vanaf 2025 de kinderopvang nagenoeg gratis te maken. "Dat gaat heel veel ouders helpen, maar daardoor zal de vraag ook stijgen", vertelt Bijlsma. "Dat kan het personeel helemaal niet aan." Ook ouders bij de kinderopvang zien dit niet gebeuren: "Ouders kunnen soms gewoon niet werken omdat ze thuis moeten blijven. Er is nu al geen plek, laat staan straks."

Volgens Jellesma is structuur voor ouders het belangrijkst. "Het is het best om dan bijvoorbeeld een dag structureel dicht te gaan, dan weten ouders in ieder geval dat de andere dagen wel kunnen. Dan kunnen ze daar ook rekening mee houden in hun werk. Hoe vervelend het ook is, twee jaar op een wachtlijst of ineens worden afgebeld is ook erg."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938