Start van hoofdcontent

Stad

nl

Niet meer naar boven klimmen: torens brugwachters leeg door Zuidasdok

2 februari 2023, 07.00 uur · Aangepast 2 februari 2023, 11.24 uur · Door Stefan Bunschoten

De torens van brugwachters bij de A10 Zuid worden niet meer gebruikt. Vanwege project Zuidasdok zal het stuk snelweg een stuk breder worden. De bediening van de Schinkelbrug is daarom inmiddels verplaatst naar een keet iets verderop. 

De Schinkelbrug zelf zal gesloopt worden. "Daar komen twee nieuwe bruggen voor in de plaats en er komt een hele nieuwe brug naast", vertelt Joop van der Velden, technisch manager bij Zuidasdok, terwijl hij naar de buitenring van de A10 wijst. 

Door de verbreding van de weg kunnen de torens, die nu vlak naast de A10 Zuid staan, niet meer blijven staan. Omdat de brug in de nacht open moet blijven kunnen gaan, zitten de brugwachters nu in de keet bij de sluis achter schermen met beeld van camera's die rond de snelweg en het trein- en metrospoor geplaatst zijn.

Eenvoudig was het verplaatsen van de bediening niet. Er moest 's nachts gewerkt worden of tijdens de twee weken dat er geen treinen reden vorig jaar. Dat het gelukt is, zorgt ervoor dat de brugwachters nu niet meer midden in de nacht onder de bruggen door en via een steile trap de torens in moeten. 

Quote

"Ik denk dat een groot deel van de brugwachters het fijn zal vinden dat ze beneden kunnen blijven"

Erik Boontjes, Waternet

"Ik denk dat een deel van de brugwachters zou zeggen, het had wel iets om die toren in te klimmen, maar ik denk dat een groot deel het fijn zal vinden dat ze beneden kunnen blijven in de unit", zegt Erik Boontjes van Waternet. Het openen van de bruggen is nog steeds niet eenvoudig, er is nog steeds toestemming van andere partijen nodig. 

Hoewel de brugwachterstorens dus al niet meer gebruikt worden, zullen ze pas in 2024 gesloopt worden. Het hele project, waarbij de A10 Zuid ondertunneld wordt en het spoor en station Zuid uitgebreid worden, duurt naar verwachting tot 2036. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938