Start van hoofdcontent

Politiek

nl

PvdA wil dat bruine kroegen gemeentelijke monumenten worden

9 februari 2023, 15.30 uur · Door AT5

Als het aan de PvdA ligt, worden bruine kroegen in de stad aangewezen als gemeentelijke monumenten. De partij stelt dat volgende week tijdens een gemeenteraadsvergadering voor.  

PvdA-fractievoorzitter Lian Heinhuis wil dat de gemeente in elk stadsdeel eerst op een rij zet welke bruine kroegen 'van (cultuur)historische, sociale en/of monumentale waarde zijn'. Het vervolgens aanwijzen van de kroegen als monument zou ervoor zorgen dat de 'aard- en nagelvaste interieuronderdelen' niet verloren gaan. 

Sfeer beschermd

"Hiermee voorkom je niet dat Perzische kleedjes, foto’s, posters aan de wand en andere loszittende interieuronderdelen beschermd worden, maar de 'bruine' sfeer wordt zo wel beschermd en het geeft ook de boodschap mee aan potentiële kopers dat de gemeente dit soort kroegen graag wil beschermen", stelt Heinhuis. Ze wil dat de gemeente ook uitzoekt of er op gemeentelijk niveau een bescherming ontwikkeld kan worden voor bijzondere interieurs.

Leinhuis stelt voor dat speciale plekken zoals de bruine kroegen een speciale status krijgen. "Bijvoorbeeld een predicaat 'Authentiek Amsterdams', 'Mokums trots' of iets in die trant, met daaromheen een programma of structuur dat een rol speelt in het stimuleren van Amsterdammers en toeristen om deze plekken (nog meer) te omarmen."

Quote

""Bijvoorbeeld een predicaat 'Authentiek Amsterdams', 'Mokums trots' of iets in die trant"

Lian Heinhuis, PVDA

De gemeente moet volgens haar ook zorgen voor een publiek-private samenwerking en/of het oprichten van een investeringsfonds. Bij de verkoop van een bruine kroeg, zou de gemeente bijvoorbeeld kunnen onderzoeken of er een koper is die van plan is om de kroeg te behouden. Ook zou de gemeente kunnen kijken of er een co-financier te vinden is die eventuele tekorten kan aanvullen.

De traditionele bruine kroeg heeft het moeilijk in de stad, want er verdwijnen er steeds meer. Data-onderzoeker Jeroen Slot stelde vorig jaar dat het aantal cafés in de stad de afgelopen twaalf jaar met ongeveer een kwart is afgenomen. Volgens hem is die daling nog sterker bij bruine kroegen:

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938