Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse Talha naar Turkije om slachtoffers aardbevingen te helpen: "Dit voelt als mijn plicht"

9 februari 2023, 19.32 uur · Aangepast 10 februari 2023, 00.02 uur · Door Flip Linssen

Talha Uluçay uit West hoefde geen seconde na te denken: "Ik moet erheen, ik moet daar aan de slag om te helpen", dacht hij. Met vrijwilligers van de stichting IHH Nederland, die zich inzet voor mensen in rampgebieden, ging hij naar Turkije om daar de slachtoffers te helpen. In Nederland wordt geld opgehaald vanuit de stichting.

AT5

IHH Nederland is een organisatie die al jarenlang geld en goederen inzamelt voor slachtoffers in rampgebieden. Zo ook nu na tijdens de aardbevingen in Turkije: "70 procent van onze donateurs is Turkse Nederlanders", vertelt Ahmet Hakan Basaran van IHH. Vanaf het kantoor in Nieuw-West werken veel mensen om geld in te zamelen. "Via de telefoon, via betaalverzoeken, we doen alles wat we kunnen."

Inmiddels is er ongeveer anderhalf miljoen euro ingezameld: "Heel Nederland doet mee." De uitdaging is volgens Ahmet om het geld uiteindelijk op de juiste manier te besteden, en daarom zit Talha met bijna tien anderen in de Turkse gebieden. "Het is de eerste keer dat iets zo dichtbij komt", vertelt hij. Hij begint het videogesprek stilletjes: "We moeten hier rustig aan doen, er wordt hierachter gezocht naar mensen onder het puin en volgens mij is net een overleden persoon gevonden."

Quote

"De beelden zijn heel heftig, maar het is ook een lichtpuntje dat we iets kunnen betekenen"

Ahmet Hakan Basaran

Jassen, mutsen en sjaals

"We zamelen eten in voor mensen die met alle spullen die ze nog hebben langs de weg lopen", vertelt Talha. Het gaat om kleding, jassen, mutsen, eten en sjaals. Om dat te kunnen bekostigen gaan Ahmet en zijn collega's Cihat en Kubi de straat op om posters op te hangen bij horeca en winkeliers.

"Ik laat soms een traan om de situatie", zegt een van de winkeliers die worden aangesproken. Veel van de marktlieden op Plein '40-'45 reageren enthousiast en hangen de poster en flyers vol goede moed op in hun kraam. "Het is heel vreemd om ineens hier te zijn terwijl je normaal in Amsterdam bent, maar het voelt heel goed", concludeert Talha vanuit Turkije. "Er is steeds meer onderweg naar hier, het is nog lang niet genoeg."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938