Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zola rijdt met haar vader naar Turkije: "Hoe dichter we bij rampgebied komen, hoe stiller hij wordt"

10 februari 2023, 19.18 uur · Aangepast 11 februari 2023, 09.07 uur · Door NH Nieuws

Het is inmiddels vijf dagen geleden dat Zuidoost-Turkije werd getroffen door twee zware aardbevingen. De Turks-Amsterdamse Zola besloot samen met haar vader naar Turkije af te reizen om bij haar familie te zijn. Van zijn neven begreep haar vader dat zijn broer en schoonzus onder het puin van hun appartement liggen.

Zojuist bereikte het bericht de redactie van NH Nieuws dat de lichamen van de oom en tante van Zola zijn gevonden. Beide worden morgenvroeg begraven. 

De omstandigheden in Zuidoost-Turkije zijn verschrikkelijk, vertelt Zola aan de telefoon. Ze is in gesprek met NH radio als zij en haar vader vrijdagochtend steeds dichter bij het rampgebied komen.

Quote

"Mijn vader kon niet thuisblijven. Hij wil er bij zijn als zijn broer en schoonzus worden gevonden"

Zola met haar vader op weg naar provincie Hatay

Zola: "Het wordt steeds drukker onderweg naar de provincie Hatay. We zien legerbusjes en trucks met manschappen en zware apparatuur als graafmachines naar het rampgebied rijden. Er wordt eindelijk wat gedaan. Volgens mijn neven is het wat hulp betreft dagenlang stil geweest. Wat we ook zien, is veel verkeer dat juist van het rampgebied vandaan komt. De auto's zitten vol met overlevenden die op weg zijn naar toeristenplaatsen als Alanya en Antalya. De Turkse overheid heeft daar hotels geregeld voor mensen die alles zijn kwijt geraakt."

"Mijn vader kon niet thuisblijven", vertelt Zola verder. "Hij wil er bij zijn als zijn broer en schoonzus worden gevonden. Het liefst levend natuurlijk, maar gezien de verstreken tijd wordt de kans dat zij het hebben overleefd steeds kleiner. Ik zie dat ook aan hem. Hoe dichter we bij het rampgebied komen, hoe stiller hij wordt."

Quote

"We hebben thuis al beelden gezien en weten dat het heftig wordt om daar zometeen getuige van te zijn"

Zola aan de telefoon vanuit Zuidoost-Turkije

Hatay is een provincie in het uiterste zuiden van Turkije, het grenst aan Syrië. "Het is een mooie omgeving," zegt Zola. "Antakya, het vroegere Antiochië, is een prachtige historische stad die nu helemaal in puin ligt. We hebben thuis al beelden gezien en weten dat het heftig wordt om daar zometeen getuige van te zijn."

"We zullen blij zijn om daar onze familie te kunnen spreken, helpen en ondersteunen. We zijn maandag met velen uit onze omgeving zelf een actie begonnen om geld op te halen voor onder andere water, benzine, kleding en voedsel. De actie heeft inmiddels ruim 20.000 euro opgeleverd. Daar zijn we blij mee, maar we gaan door. Er is daar zoveel nodig, er is zoveel verwoest." Doneren kan via de link in de bio van de Instagrampagina van de familie: https://www.instagram.com/help.hatay/ 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938