Een meerderheid van het AT5-panel is sceptisch over de plannen voor een nieuw erotisch centrum buiten het stadshart. Burgemeester Halsema hoopt door de komst van het centrum de problemen en drukte op de Wallen aanzienlijk te verminderen. Maar twee derde van de deelnemers van het AT5-panel denkt niet dat dat echt gaat helpen.
Deze week kwam de burgemeester met de verdere uitwerking van de plannen voor het erotisch centrum. Het moet een plek worden waar 'sekswerkers veilig, legaal en ongestoord kunnen werken en bezoekers een breed aanbod van erotiek, cultuur en entertainment kunnen verwachten', aldus de gemeente. Er zijn drie locaties in beeld: twee in de buurt van de RAI in Zuid (De Groene Zoom en de Europaboulevard) en één op de NDSM-werf in Noord (Docklandsplot). Dit najaar moet de definitieve locatie bekend worden.
Volgens Halsema hoort sekswerk bij Amsterdam en zal het ook nooit verdwijnen. Wij vroegen de deelnemers aan het AT5-panel wat ze daarvan vinden. 1800 Amsterdammers deden mee aan het onderzoek. Een meerderheid van hen is het eens met de burgemeester: 54% vindt dat een rosse buurt met raamprostitutie bij Amsterdam hoort.
"Ik denk dat het bij iedere grote stad hoort", zegt één van de deelnemers, "maar nu is het gebied te groot en te druk." En daar zijn veel respondenten het mee eens. "Het hoorde bij Amsterdam, maar niet meer in deze hoedanigheid", aldus een ander. "Het is nu 24/7 een kermis voor de toerist, als Amsterdammer voel je je weggepest."
Het is burgemeester Halsema dan ook te doen om die overlast. De ramen hebben een aanzuigende werking op grote groepen toeristen, met overmatig alcohol- en drugsgebruik als gevolg. Ze gaat ervan uit dat een erotisch centrum buiten het stadshart voor verlichting zal zorgen en dat de overlast op de Wallen daardoor zal afnemen.
Maar dat optimisme delen de AT5-panelleden niet: twee derde denkt dat het erotisch centrum deze problemen niet zal oplossen. Een kwart denkt van wel, 9% wist het niet.
Toch is niet iedereen negatief. "Het is goed om iets te proberen. Als je het niet verstoort, dan groeit het", aldus één van de deelnemers. "Mits er handhaving en screening is", vindt een ander. Want daar schort het volgens de meesten aan. "Toezicht houden is daar eenvoudiger", denkt een pannellid. Iets waar Halsema ook vanuit gaat.
Maar de grote vraag is: wat gaat er gebeuren met de ramen op de Wallen? De meeste sekswerkers die daar nu actief zijn, zijn tegen het sluiten van werkplekken in het gebied. Zij ervaren de Wallen nu als een relatief veilige werkplek. Iedereen kent er elkaar, er is sociale controle, een besloten gebouw zou volgens hen veel onveiliger zijn.
Maar burgemeester Halsema zegt dat met de komst van het erotisch centrum een 'wezenlijk aantal ramen' op de Wallen zal moeten sluiten. Het AT5-panel is verdeeld over de vraag of een deel van de ramen verplaatst zou moeten worden naar het nieuwe centrum.
"Zolang het een deel is, maar wel op vrijwillige basis", aldus een panellid. En daar zit 'm nou juist de crux. Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de sekswerkers niet vrijwillig wil vertrekken. Toch zien AT5-panelleden dit wel als voorwaarde voor het slagen van de plannen. "Als je dit niet zou doen lost een erotisch centrum het probleem van de drukte en onveiligheid op de Wallen niet op, maar voeg je alleen maar een extra locatie en méér prostitutie toe."
Al met al zijn de AT5-panelleden niet laaiend enthousiast over de plannen. 34% ziet de komst van het erotisch centrum wel zitten, 49% is negatief, en 17% weet het nog niet.
"Dit gaat elders overlast geven", is een veelgehoorde mening. "De politie moet dan op twee plekken aanwezig zijn, het erotisch centrum en het stadshart", is de vrees van één van de deelnemers. "Geeft op de andere plek enorme overlast en maakt geen einde aan mensenhandel", denkt een ander.
Maar een derde wil het erotisch centrum dus wel een kans geven. "Goed idee, vermindert de overlast op de Wallen en een erotisch pretpark levert ook weer geld op", aldus één van de voorstanders. "Betere controle en veiligheid voor de sekswerkers." Maar er zijn ook nog deelnemers die vinden dat alle moeite bespaard kan blijven. "Laat alles zoals het al honderden jaren is, dat is onze geschiedenis en dit hoort bij Amsterdam."
Wil je ook meedenken over dit soort onderwerpen in de stad? Meld je dan hier aan bij het AT5-panel. Op dit moment zijn zo'n 5000 Amsterdammers lid van het AT5-panel.