Start van hoofdcontent

Stad

nl

Groot bouwconcern: "Woningbouw is nu echt stilgevallen"

24 maart 2023, 22.34 uur · Aangepast 24 maart 2023, 23.07 uur · Door AT5

Het grote Nederlandse bouwconcern VolkerWessels ziet projecten niet meer van de grond komen door de gestegen rente en de nieuwe regels voor huurwoningen. "De beleggers haken af, waardoor we bijvoorbeeld geen woontoren in Amsterdam meer kunnen bouwen."

Ceo Alfred Vos zegt tegen De Telegraaf dat er een project in Amsterdam was waarbij er na acht maanden nog geen woning was verkocht. Het verlagen van de prijzen zou onmogelijk zijn. "We moeten aan veel eisen voldoen en met 3,9% marge hebben we die ruimte niet. Het belangrijkste is dat de beleggers er niet zijn, die we nodig hebben om de onrendabele top in projecten weg te nemen. Zij investeren niet meer in Nederland "

Quote

"Zo'n snelle teruggang hebben wij nog niet eerder gezien"

Alfred Vos, CEO VolkerWessels

"Woningbouw gaat heel snel achteruit en is nu echt stilgevallen", stelt Vos. "Zo'n snelle teruggang hebben wij nog niet eerder gezien. De kopers ontbreken. Met name de noodzakelijke bulkverkoop aan beleggers, die nodig is om het vliegwiel van grootschalige projecten aan te jagen, is stilgevallen. En dan komt zo’n woontoren er ook niet."

Gisteren schreef wethouder Reinier van Dantzig (Woningbouw en Stedelijke Ontwikkeling) samen met collega-wethouders uit Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Eindhoven al een bezorgde brief aan minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting). Ze schreven dat het bouwen van betaalbare woningen 'gezien de huidige marktomstandigheden met hoge bouwkosten, stijgende rente en schaarste aan personeel en materiaal' een nog grotere uitdaging is geworden. 

Bouwstartpremie

Ze vroegen daarom om de invoering van een Bouwstartpremie, dat is een financiële bijdrage vanuit het Rijk voor de startbouw van een woning. Ook willen de wethouders dat het Rijk garant gaat staan voor een percentage van het nog niet verkochte vastgoed voor aanvang van de bouw. 

Ook Van Dantzig en de andere vier wethouders zien beleggers afhaken. Ze wezen erop dat de hogere overdrachtsbelasting voor hogere investeringskosten voor beleggers zorgen en dat een tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting eraan kan bijdragen dat institutionele beleggers toch instappen in een project, waardoor er gestart kan worden met de bouw.