Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder haalt uit naar Rijkswaterstaat: "Communicatie over geluidsschermen moeizaam"

22 april 2023, 15.15 uur · Aangepast 22 april 2023, 17.12 uur · Door AT5

Wethouder Melanie van der Horst (Verkeer) is niet tevreden over de manier waarop Rijkswaterstaat over de vervanging van de gehalveerde geluidsschermen van de A10 Noord communiceerde. Dat laat ze weten in een brief aan gemeenteraadsleden. 

Rijkswaterstaat meldde in eerste instantie dat de schermen in 2025 vervangen werden, daarna werd midden 2024 genoemd. Volgens de laatste planning wordt er in september 2024 begonnen met het vervangen van de verlaagde schermen en is dat aan het eind van dat jaar afgerond, waardoor het geluid van de snelweg dan vergelijkbaar is met vroeger.

Quote

"Rijkswaterstaat verandert de planning regelmatig en via diverse media worden steeds andere jaartallen genoemd"

Melanie van der Horst, wethouder Verkeer

"De communicatie vanuit Rijkswaterstaat over de planning van de vervanging van de geluidsschermen langs de A10 Noord verloopt tot onze spijt moeizaam", concludeert Van der Horst. "Rijkswaterstaat verandert de planning regelmatig en via diverse media worden steeds andere jaartallen genoemd als start-en einddatum van de vervanging. Dit wekt helaas veel verwarring en onrust bij de bewoners van Noord. Het college vindt dit erg vervelend."

Als het aan Van der Horst ligt, gaat de maximumsnelheid op de A10 Noord ook van 100 naar 80 kilometer per uur om de geluidsoverlast te verminderen. Rijkswaterstaat wil dat niet omdat het vervangen van het asfalt, wat deze zomer gebeurt, effectiever is en het verlagen van de snelheid tijd kost. Van der Horst stelt dat de gemeente dat 'betreurt'. 

Quote

"Wij zullen ons daarom blijven inzetten om deze maatregel alsnog ingevoerd te krijgen"

Melanie van der Horst, wethouder Verkeer

"Wij vinden het belangrijk dat er zoveel mogelijk maatregelen worden doorgevoerd om de overlast van verkeerslawaai van de A10 als gevolg van de verlaagde schermen, te verminderen", schrijf ze. "Ook wil het college gezondheidsproblemen door eventuele verhoogde concentraties fijnstof in de woonwijken langs de A10 voorkomen. Een snelheidsbeperking van maximaal 80 km/uur kan daar aan bijdragen. Wij zullen ons daarom blijven inzetten om deze maatregel alsnog ingevoerd te krijgen."

De geluidsschermen gingen begin vorig jaar kapot door stormen. Voor de veiligheid werden ze in augustus door RWS gehalveerd. Sindsdien horen bewoners een constante ruis en hebben ze last van extra fijnstof.