Start van hoofdcontent

Koningsdag

nl

De stad kleurt vandaag weer oranje: waar is het feestje?

27 april 2023, 07.04 uur · Aangepast 27 april 2023, 08.50 uur
Door Freek Haye · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Vandaag veranderen de straten in de stad weer in een oranjezee. Duizenden Amsterdammers en nog veel meer dagjesmensen zijn op de been om de verjaardag van de koning te vieren. Wat is er allemaal te doen in de stad en hoe zit het met het openbaar vervoer en de toiletten?

Van festivals en vrijmarkten tot Oranjefeesten en podia door de hele stad: dit jaar is er weer genoeg te doen met Koningsdag.

Live op AT5

AT5 doet tussen 12.00 en 16.00 uur uiteraard weer live verslag op verschillende plekken in de stad: van de Kings in the Bims in Zuidoost tot de 9 straatjes in de Jordaan. Ook via Facebook is Koningsdag live te volgen en via het liveblog op AT5.nl houden we je op de hoogte van het laatste nieuws.

Daarnaast is De Straten van Amsterdam-presentator Kiki Bosman op Koningsnacht op pad, dat verslag verschijnt in de loop van de morgen online en is ook te zien in de live-uitzending.

Het is koud

Wat kun je zoal verwachten en waar moet je rekening mee houden? Met temperaturen tussen de 10 en 15 graden wordt het in ieder geval aan de frisse kant.

Het Rode Kruis adviseert daarom goed voorbereid op pad te gaan. Met een gevoelstemperatuur van 2 graden tijdens Koningsnacht ligt onderkoeling bij feestvierders op de loer. Kinderen wordt geadviseerd om een stoeltje mee te nemen naar de vrijmarkt, zodat ze niet op de koude grond zitten.

Kingsland Festival

Festivals

Voor de achtste keer wordt Oranjebloesem in het Olympisch Stadion georganiseerd en ook Kingsland vindt dit jaar weer plaats in en rondom de RAI. Om enorme verkeersdrukte te voorkomen pakken deze festivals dit jaar noodgedwongen kleiner uit. Vanwege een concert van de hardrockband Metallica in de Johan Cruijff Arena legde de gemeente dit jaar de twee festivals restricties op, waaronder een vroegere eindtijd. 

Iets waar het Cartel Kingsday in de Westerunie weinig last van heeft. Technoliefhebbers kunnen hier maar liefst 17 uur lang, van 12.00 uur 's middags tot 6.00 uur 's ochtends, losgaan op house- en technomuziek. Ook Urban Music Legends Kingsday in het Rhônepark mag langer door met een afterparty tot 01.00 uur.

Vrijmarkten en buurtfeesten

Wie liever rustig wil rondstruinen of oude spullen verkoopt op rommelmarkten kan vanaf 6.00 uur overal in de stad terecht. Traditiegetrouw is het Vondelpark gereserveerd voor kinderen tot 16 jaar. Kinderen uit de hele stad kunnen er vanaf 09.00 uur terecht om oude spullen te verkopen of hun muzieklessen om te zetten in een mooi zakcentje. Onze cultuurverslaggever Nadine van Ginkel doet tijdens de live-uitzending van AT5 live verslag vanuit het Vondelpark.

Amsterdammers zonder kinderen kunnen onder meer op rommeljacht in de Beethovenstraat, waar altijd prima tweedehands spullen zijn te vinden, of in de Rivierenbuurt die volstaat met leuke kraampjes en kleedjes. Ook in het Erasmuspark wordt een vrijmarkt georganiseerd. Vanaf 12.00 uur kunnen daar de heupjes los met reggae-, funk- en salsamuziek bij het podium op het grote veld.

Bewoners van Oost kunnen dit jaar voor de 46e keer vertoeven op het Bredewegfestival. Naast een vrijmarkt staan er theatervoorstellingen, dansoptredens en spoken-word uitvoeringen op het programma.

Op Koningsdag is AT5 traditiegetrouw de hele dag live

NDSM-werf

Wie aan het drukte wil ontsnappen én geld wil besparen kan terecht op de NDSM-werf waar Stichting NDSM een ouderwetse Koningsdag voor jong en oud organiseert. Naast een zweefmolen, kindervrijmarkt en NK Stoelendansdisco vind je een buitenpodium met livemuziek op het strand van Pllek en waan je je bij Treehouse NDSM in Braziliaanse sferen. 

Ook bij het Homomonument en op het Marie Heinekenplein heb je de hele dag kosteloos toegang. Tijdens Koningsnacht barst daar het feest al los met een karaokeshow een draaien verschillende dj's de hele dag disco, house en popdeuntjes. 

Maatregelen 

Als vanouds beloven het centrum en de Jordaan weer gezellig druk te worden. Om de hectiek enigszins in toom te houden hanteert de gemeente dit jaar de hele dag eenrichtingsverkeer op het water. Mocht de drukte uit de klauwen lopen wordt de Westerstraat ter hoogte van café Nol en de Blaffende Vis afgesloten. Via Druktebeeld check je de huidige en verwachte drukte in de stad.

Openbaar vervoer

Met ruim 200.000 verwachte bezoekers wordt het voor het GVB ook flink aanpoten. Door de hele binnenstad rijdt geen openbaar vervoer, het GVB adviseert daarom zoveel mogelijk de metro te pakken. Die rijden de gebruikelijke routes, met uitzondering van station RAI dat de hele dag dicht is. Tot 18.00 uur kunnen Kingslandgangers met metro 52 het Europaplein bereiken. Daarna sluit het metrostation voor vertrekkende reizigers, net als de Amstelveenseweg.

Station Zuid is de hele dag geopend. Voor wie de bus of tram durft te trotseren moet rekening houden met de zaterdagse dienstregeling; hetzelfde geldt voor de pont. De NS rijdt een Oranjedienstregeling met extra en langere treinen. Alcohol is ook dit jaar verboden in de trein en wordt niet verkocht op stations.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938