Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Chaos binnen Ajax houdt aan: prominenten spreken zich uit, ook Vanenburg vertrekt

25 april 2023, 15.00 uur · Aangepast 26 april 2023, 11.17 uur · Door Bas Velzel

De onrust binnen de top van Ajax blijft aanhouden. Grote namen binnen de club zetten de afgelopen tijd een punt achter hun carrière bij de Amsterdammers en plannen voor vergoeding voor de Raad van Commissarissen (RvC) roepen veel weerstand op. Vandaag werd bekend dat ook jeugdtrainer Gerald Vanenburg vertrekt bij Ajax en dat prominenten van de club zich hebben uitgesproken richting het bestuur. 

Sinds het begin van het nieuwe jaar hebben meerdere namen op belangrijke posities binnen Ajax aangegeven te vertrekken. Assistent-trainer Michael Reiziger wil graag ergens aan de slag als hoofdcoach en besloot om de Amsterdammers na zes jaar te verlaten. Hoofdscout Henk Veldmate, verantwoordelijk voor de komst van onder anderen Nico Tagliafico, Lisandro Martínez en Antony, gaat na zeven jaar in dienst van Ajax nu aan de slag voor zijn oude liefde FC Groningen. En het hoofd van de jeugdopleiding Saïd Ouaali zette na ruim elf jaar een punt achter zijn hoofdstuk bij Ajax. 

Quote

"Het dna van Ajax wordt steeds meer uit de club gehaald"

Winston Bogarde

Vanenburg de volgende in de uittocht van De Toekomst

Naast dat de Amsterdammers dus al de drie belangrijke posities van de eerder aangekondigde vertrekkers moeten vullen, moeten zij ook de techniektrainer van de club na dit seizoen vervangen. Gerald Vanenburg werkte de afgelopen drie seizoenen in Amsterdam om de jeugd de fijne kneepjes van het vak te leren, maar stopt daarmee na dit seizoen.

Tegenover De Telegraaf legt Vanenburg zijn vertrek uit. "Ik vind dat het voetbal altijd centraal moet staan, maar dat is helaas niet meer zo. Naar mijn mening moet je je goed voelen bij hetgeen je doet en ik voel me er niet meer prettig bij." Vanenburg, die in totaal 209 wedstrijden voor Ajax speelde, is het daarnaast eens met de uitspraken van de door de Ajax weggestuurde assistent Winston Bogarde bij Ziggo Sport: "Het dna van Ajax wordt steeds meer uit de club gehaald."

Onduidelijkheid voor Bogarde

Bogarde deed gisteravond aan tafel bij Ziggo Sport een boekje open over Ajax. De oud-verdediger, die met de Amsterdammers de Champions League won, werkte zeven jaar als trainer bij de club. Hij was de laatste jaren één van de assistenten van Erik ten Hag. Maar omdat de inmiddels ex-trainer Alfred Schreuder liever Matthias Kaltenbach als zijn assistent had, was Bogarde overbodig volgens de club. "Ik heb alles gegeven voor de club en ben uit het niets bij het grofvuil gezet", aldus de oud-verdediger. 

De trainer begreep niets van de situatie. "Ik heb alleen een mededeling van Edwin van der Sar gehad, maar geen uitleg. Ik dacht: wat gebeurt hier eigenlijk? Je bent tevreden, maar je hebt geen plekje voor mij. Ook niet op een andere positie." Volgens Bogarde heeft de clubleiding 'veel verkeerde beslissingen genomen' en werkt  dat door in dit seizoen van de club. "Het is pijnlijk om te zien dat de club na mooie jaren in de Champions League dit seizoen zo slecht presteert."

Quote

"Een erebaan die wordt ingevuld door mensen met een rood-wit hart die dat ook zonder vergoeding zouden willen doen"

Brief namens Ajax-prominenten aan de bestuursraad

Onvrede over gang van zaken

De leegloop van een aantal belangrijke sleutelfiguren binnen de club is niet het enige probleem waar Ajax tegenaan loopt. Binnen het bestuur is er ook onvrede over de gang van zaken bij de club. Ajax meldde dat het de leden van de RvC wil gaan belonen voor hun werk, terwijl het tot nu toe altijd vrijwilligerswerk is geweest. Het voornemen om de RvC-leden jaarlijks tussen de 35.000 en 50.000 euro te betalen was voor bestuurraadsleden Ruud Haarms en Mike Harman reden om op te stappen. 

Prominenten van de club - zoals Sjaak Swart, Keje Molenaar, David Endt en oud-directeur Arie van Eijden, hebben zich ook uitgesproken tegen de plannen van de club. In een brief aan de bestuursraad, die in handen is van De Telegraaf, roepen zij op om een minder hoge vergoeding uit te keren aan de RvC-leden. De schrijvers zijn van mening dat het lid zijn van de RvC een erebaan is. "Een erebaan die wordt ingevuld door mensen met een rood-wit hart die dat ook zonder vergoeding zouden willen doen." Tijdens de stemming over het plan hopen zij dat de bestuursraad zich verzet tegen de vergoedingen. 

De oud-gedienden van de club zijn ook niet te spreken over het aanstellen van de RvC-leden Pier Eringa en Jan van Halst. Volgens hen is er afgesproken tijdens de laatste periode van de betrokkenheid van Johan Cruijff dat er 'een gezonde balans bestaat tussen gekwalificeerde bestuurders/commissarissen en bestuurders/commissarissen met ervaring van de voetbalcultuur van Ajax'. De schrijvers zijn van mening dat met de aanstelling van het eerder genoemde duo daar 'geen of onvoldoende rekening mee is gehouden'. De prominenten maken zich daardoor zorgen over de toekomst van de bestuursraad op deze manier. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938