Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ouderen alleen in te grote huizen: "Het is aanpassen of verkassen"

4 mei 2023, 13.30 uur · Aangepast 4 mei 2023, 13.42 uur · Door AT5 Producties

Meer dan ooit trekken jonge gezinnen weg uit Amsterdam. Dit blijkt uit een rapport van de Rabobank. Het gebrek aan betaalbare woningen is één van de oorzaken. Goede doorstroming, ouderen die plaatsmaken voor jongeren, zou een oplossing kunnen zijn. Bouw Woon Leef ging langs bij Hans Wamsteeker (84). Hij zou wel plek willen maken voor een familie, maar dan moet er wel een passende woning voor hem zijn.

Hans woont alleen sinds het overlijden van zijn vrouw in 2019. Zijn huis in Buitenveldert is een eengezinswoning. Het telt drie verdiepingen en heeft een vóór- en achtertuin. Een perfecte woning voor een jong gezin. 

Hans heeft al die ruimte zelf niet meer nodig. Er staan zelfs meerdere kamers praktisch leeg. Hans kan op dit moment nog fijn in zijn huis wonen, maar hij is inmiddels 84 jaar. De woning is nu al te groot voor Hans alleen. En dat kan een probleem worden als hij minder mobiel wordt. Dan moet er bijvoorbeeld een traplift komen. "Het is een dilemma. Aanpassen of verkassen," vertelt Hans. 

Quote

Wij willen niet weg uit de buurt. Daar heb je je netwerk en je vrienden."

HANS WAMSTEEKER - AMSTERDAMMER

Er zijn wel wat woningen beschikbaar die geschikt zijn voor een oudere zoals Hans, maar dan wel ver weg. Ver weg van zijn geliefde wijk. Hans woont al sinds 1965 in Buitenveldert en is er intussen geworteld. "In die zin ben ik een representant van alle andere oudjes. Wij willen niet weg uit de buurt. Daar heb je je netwerk en je vrienden." Als er een kleinere woning in de buurt beschikbaar zou zijn, zou hij verhuizen.  "Dan komen we wel in beweging."

Meer weten van Hans zijn verhaal? En hoe we een betaalbare stad kunnen regelen? Kijk dan naar de nieuwe docu van Bouw Woon Leef genaamd Stad op Slot.

Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door Rabobank, BPD, Gemeente Amsterdam en Metropoolregio Amsterdam.

Volg Bouw Woon Leef op YouTube, TwitterInstagram en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in Amsterdam en abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.