Start van hoofdcontent

Stad

nl

Blokkades boze taxichauffeurs opgeheven nadat politie taxi's wegsleept

10 mei 2023, 16.56 uur · Aangepast 10 mei 2023, 20.40 uur
Door AT5 · Foto: Mark Westerdiep

Taxichauffeurs protesteerden vanmiddag opnieuw tegen de plannen van de gemeente om de stad autoluwer te maken. Ze blokkeerden meerdere plekken in de stad. Burgemeester Halsema ontbond de demonstratie en de politie trad op. Rond 18.00 uur waren de meeste chauffeurs vertrokken. 

De chauffeurs verzamelden zich al rond 15.00 uur bij de Passenger Terminal aan de Piet Heinkade in het centrum. Rond 16.40 uur kreeg AT5 berichten van allerlei Amsterdammers over blokkades op de Weesperstraat, het Kattenburgerplein en de Michiel de Ruijtertunnel.

"De taxi’s leggen alles plat", liet een getuige van het protest op de Weesperstraat weten. Een bewoner van het Kattenburgerplein schreef: "Stoet van vele taxi's is allang voorbij, maar taxi's blijven kruispunt blokkeren en luisteren niet naar de politie."

Quote

"Ze zijn nu met zijn allen voor de sleepwagen gaan staan"

Omstander

Rond 17.20 uur zeiden agenten tegen de chauffeurs op het Weesperplein dat ze weg moesten gaan. "Er wordt nu opgeroepen om te vertrekken of er wordt geweld gebruikt en worden er taxi's weggesleept, ze zijn nu met zijn allen voor de sleepwagen gaan staan", liet een omstander weten aan AT5.

Daarna vertrokken de chauffeurs naar het Mr. Visserplein, vlakbij de Stopera.

Een woordvoerder van Halsema bevestigde dat de demonstratie door de burgemeester ontbonden was. "Omdat deze manier van demonstreren een gevaar is voor de verkeersveiligheid", zei de woordvoerder. "Dat betekent dat we ze waarschuwen en als dat niet werkt gaan optreden." 

Op het Mr. Visserplein, bij de Stopera, greep de politie ook in. Er werden daar meerdere taxi's weggesleept en sommige agenten gingen zelf achter het stuur van taxi's zitten. Volgens een chauffeur zijn er zeker vier taxi's weggehaald door de politie. Ook stonden agenten in een linie en waren er politiehonden aanwezig.

Een politiewoordvoerder zegt dat er op het Mr. Visserplein twee taxichauffeurs opgepakt zijn. "Allebei voor artikel 11, dus niet voldoen aan de vordering die betrekking heeft op ontbinding van de manifestatie." Door het grote aantal blokkades spreekt hij van een 'behoorlijk verkeersinfarct'.

Quote

"Ze vertelden, Halsema heeft deze ronde gewonnen, maar we komen terug"

Omstander

Volgens de omstander die eerder op het Weesperplein stond dropen veel chauffeurs op en rond het Mr. Visserplein daarna af. "Heb wat taxichauffeurs gesproken, ze stoppen ermee. Van 2000 taxi's in de groepsapp waren er uiteindelijk maar rond de 200/300 gekomen. Ze vertelden, Halsema heeft deze ronde gewonnen, maar we komen terug."

Rond 18.00 uur zei de politiewoordvoerder ook dat het erop leek dat de rust was teruggekeerd. De chauffeurs zelf zeiden tegen AT5 dat het protest nog niet afgelopen was. Op beelden was te zien dat ze rond 18.30 uur bijvoorbeeld in een stoet toeterend over de Herengracht reden. Rond 19.20 uur kwamen ze aan op de Dam. Het ging om enkele tientallen taxi's, die na een uur vertrokken.

Foto via AT5-Whatsapp (0651190938)

Gemeenteraad

De taxichauffeurs protesteerden op de dag dat de gemeenteraad over de proef met de knip op de Weesperstraat stemt. De chauffeurs zijn fel tegen de plannen, zij vrezen voor nog langere files en vinden de situatie nu al onhoudbaar.

De chauffeurs hebben al vaker tegen het verkeersbeleid van de gemeente geprotesteerd