Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Nabestaanden Bas van Wijk 'verheugd' na veroordeling Samir el Y. in hoger beroep

26 mei 2023, 11.35 uur · Aangepast 26 mei 2023, 17.26 uur · Door Niels van Steijn

De nabestaanden van Bas van Wijk reageren via hun advocaat 'verheugd' op de veroordeling van Samir el Y. Hij werd vanochtend veroordeeld tot ruim 11 jaar cel en tbs voor het doodschieten van Van Wijk. Het Openbaar Ministerie (OM) ging in hoger beroep tegen het eerdere vonnis, vanwege een vormfout van justitie wilde de rechtbank de verdachte niet vervolgen voor 'gekwalificeerde doodslag' en kwam daarmee uit op een celstraf van 9 jaar en tbs. 

AT5 / Luuk Koenen

Vanwege de ernst van de feiten, maar ook rekening houdend met het feit dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is, vindt het hof een gevangenisstraf van 12 jaar passend. Vanwege de te lange duur van de procedure in hoger beroep legt het hof een gevangenisstraf van 11 jaar en 6 maanden op. Het gerechtshof veroordeelt de 23-jarige El Y. nu dus wél voor gekwalificeerde doodslag en volgens de voorzitter had de rechtbank dat in eerste aanleg ook mogen doen en komt tot deze straf. 

De nabestaanden van Bas van Wijk reageerden vanmiddag 'verheugd' op de veroordeling van El Y. Maar deze rechtsgang had ze bespaard kunnen blijven. De voorzitter van het hof stelde namelijk dat de  rechtbank de vormfout over het hoofd had kunnen zien. "Achteraf is dat erg jammer", vertelt hun advocaat Richard Korver. 

De dood van Bas van Wijk

De 23-jarige Samir el Y. verklaarde tijdens de behandeling van het hoger beroep uitgebreid over de middag in Park de Oeverlanden. Zowel Van Wijk als de verdachte waren in de zomer van 2020 met een groep vrienden in de Oeverlanden. Op een gegeven moment ontstond er een confrontatie tussen de twee groepen waarbij de gewapende Samir el Y. het 'klokkie' van een van de vrienden van Van Wijk opeiste. "Anders schiet ik je in je kankerknie", zou El Y. gedreigd hebben.  

Quote

"Ik deed dat omdat ik ze wilde vernederen"

Samir el Y.

"Ik deed dat omdat ik ze wilde vernederen", verklaarde hij een maand geleden tijdens het hoger beroep. Maar desbetreffende gaf het horloge niet af, waardoor er vervolgens een nieuwe confrontatie ontstond met een ander. De verdachte zette zijn wapen op het been van de man en loste een schot langs de knie. Hij raakte niet gewond. 

Gevoelige trekker

El. Y. liep weg, waarna Van Wijk besloot om verhaal te gaan halen. De twee gingen in discussie waarbij werd gescholden en de verdachte met zijn vuurwapen zwaaide. Van Wijk deinsde niet terug en deed juist een stap naar voren. De verdachte verklaarde dat hij daarvan schrok en twee schoten loste. De eerste kogel raakte het been van Van Wijk. Een tweede kogel in zijn romp was fataal.

Bloemen op de plek waar Bas van Wijk werd doodgeschoten - AT5 / Luuk Koenen

De verdachte verklaarde dat de tweede kogel onbewust was, omdat het wapen heel gevoelig zou zijn. De advocaat van El. Y. vergeleek de gevoeligheid van de trekker met de richtingaanwijzer in de auto. Uit een test van het Nederlands Forensisch Instituut bleek echter dat het wapen niet zo gevoelig is als werd gesteld. Ook het OM en het gerechtshof zijn van mening dat er enige moeite nodig was om de trekker over te halen. 

Quote

"Wat een monster ben je als je iemand zo koelbloedig het leven kunt ontnemen"

Zsa-Zsa van Wijk, zus van slachtoffer

Nabestaanden van Van Wijk namen tijdens de behandeling van het hoger beroep het woord: "Wat een monster ben je als je iemand zo koelbloedig het leven kunt ontnemen", waren de woorden van de zus van Van Wijk.  

Ze wijst op de gevolgen voor haar en de rest van het gezin: "Mijn vader voelt zich geamputeerd, machteloos en verdrietig. Door slechte nachtrust wordt hij gek en een sociaal leven leiden lukt hem niet. Mijn broer heeft extreem veel moeite met verlies van Bas. Hij kan zijn bed niet uitkomen, hij wordt elke dag gekweld door deze gruweldaad. Je hebt ons compleet kapot gemaakt", zegt zij tegen de verdachte. 

Spijt

Op het moment dat El Y. aan het woord kwam, verlieten de nabestaanden de zaal. "Ik begrijp dat jullie mij haten. Toch hoop ik dat jullie me geloven als ik zeg dat het me spijt. Ik heb domme keuzes gemaakt, maar ik kan niks terugdraaien. Ik praat het niet goed, maar ik zat in een slechte fase in mijn leven. Het enige wat ik kan doen is aan mezelf werken. Ik hoop dat jullie mij op een dag kunnen vergeven en jullie verder kunnen met jullie leven. Het spijt me."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938