Start van hoofdcontent

Onderwijs

nl

Gemeente, scholen en opvang sluiten convenant om onderwijskwaliteit te verbeteren

31 mei 2023, 08.32 uur · Aangepast 31 mei 2023, 09.09 uur · Door Bas Velzel

De gemeente, scholen en kinderopvangen in de stad hebben een convenant ondertekend om de kwaliteit van het onderwijs én de opvang te verbeteren. Daarmee moet de komende jaren de ongelijkheid in de stad in het onderwijs worden tegengaan en moet er extra ondersteuning komen voor leerlingen die het het hardst nodig hebben. Zo willen de partijen dat alle kinderen naar een voorschool of kinderopvang gaan om zich voor te bereiden op het basisonderwijs.  

De gemeente merkt dat de verschillen in de stad qua kwaliteit van het onderwijs nog altijd groot zijn. Het gevolg daarvan is dat kansenongelijkheid blijft bestaan. Alleen ziet het college dat het voor scholen, opvang en andere instanties niet mogelijk is om het allemaal in hun eentje op te lossen. Met het convenant worden afspraken gemaakt om de komende jaren samen te werken om zo de kwaliteit van het onderwijs in de stad op hetzelfde niveau te krijgen.  

(Voor)school de eerste jaren in de buurt

In de plannen staat dat de gemeente het liefst ziet dat alle Amsterdamse kinderen vanaf twee jaar al bezig zijn met een voorbereiding op de basisschool. De bedoeling is dat zij allemaal naar een voorschool of kinderopvang gaan om al de eerste vormen van het onderwijs mee te krijgen. Die voorschool, net als de basisschool, wil de gemeente het liefst dicht in de buurt hebben. 'Alle kinderen hebben toegang tot passende, duurzame en aantrekkelijke onderwijsvoorzieningen in de buurt', zo staat er in de plannen. De middelbare school mag dan wel weer een stukje verder zijn.

Maar om voor alle Amsterdamse kinderen een passende opvang en onderwijs te regelen zijn er leraren, pedagogische medewerkers en andere professionals nodig die de kinderen kunnen begeleiden. En in dat werkveld heerst er een groot landelijk tekort, in Amsterdam zelfs meer dan het landelijk gemiddelde. Alleen zijn de tekorten niet eerlijk verdeeld in de stad en kent het ene stadsdeel een stuk meer leraren dan het andere. 'Hierdoor worden de meest kwetsbare kinderen het hardst geraakt', stelt de gemeente. 

Om de tekorten te verkleinen wil de gemeente Amsterdam een aantrekkelijke stad maken voor leraren. Zo worden er al woningen gebouwd waar je als docent voorrang kan krijgen en heeft onderwijswethouder Marjolein Moorman plannen om leraren die in achterstandswijken werken meer geld te geven. 

Quote

"Een hogere instroom van mbo-studenten is belangrijk voor sectoren die cruciaal zijn in onze stad"

Sofyan Mbarki - wethouder mbo Toeleiding Arbeidsmarkt

Van vmbo naar hbo

Uit onderzoeken komt naar voren dat kinderen met een sociaal-economische achterstand vaker een vmbo-advies krijgen op de basisschool. Volgens de gemeente leidt ook dat feit tot een vergroting van de kansenongelijkheid in het onderwijs. In het convenant spreken de instanties daarom af dat er extra ondersteuning moet komen voor kinderen en jongeren die het nodig hebben. Het liefst moet dat – net als de basisschool – mogelijk zijn in de buurt, waardoor de hulp toegankelijker en inclusiever wordt. Daarnaast wil de gemeente het aantal thuiszitters verminderen en minder snel een kind een verwijzing geven vanuit het reguliere onderwijs naar het speciaal onderwijs. 

Wat de gemeente ook opvalt, is dat een groot aantal jongeren dat na hun vmbo een mbo-studie gaat doen uiteindelijk stopt met hun studie. Redenen daarvoor zouden zijn dat ze ontevreden zijn over hun studiekeuze omdat ze dit niet goed doordacht hebben en daardoor motivatieproblemen krijgen. Er is afgesproken om de jongeren op het vmbo eerder voor te bereiden op hun studiekeuzes en om bedrijven zover te krijgen om goede stageplekken aan te bieden aan mbo'ers. Daarnaast wil het college de jongeren laten inzien dat de leerroute vmbo-mbo-hbo net zo'n 'waardevol alternatief'' is als in één keer van de havo door te stromen naar het hbo. 

"Door een goede samenwerking met alle verschillende onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven kunnen we leerlingen en studenten beter begeleiden in hun ontwikkeling wendbaar maken voor de arbeidsmarkt en de samenleving", reageert wethouder Sofyan Mbarki (mbo en Toeleiding Arbeidsmarkt) op de plannen. "Een belangrijke stap hierin is een verbeterde aansluiting van het voortgezet onderwijs op het mbo. Hiermee zorgen we voor een hogere instroom van mbo-studenten en uiteindelijk voor meer personeel, met name in de sectoren die cruciaal zijn voor de maatschappelijke opgaven in onze stad."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938