Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bouw Woon Leef podcast met wethouder Van Dantzig: "De woningmarkt is voorbij"

1 juni 2023, 16.31 uur · Aangepast 1 juni 2023, 17.22 uur · Door AT5 Producties

Samen met de wethouder woningbouw Reinier van Dantzig reageren we op de laatste Bouw Woon Leef documentaire 'Stad op Slot'. In deze aflevering zochten we uit hoe we samen een betaalbare stad regelen.

Reinier van Dantzig - Wethouder Woningbouw, Grond en Ontwikkeling, Ruimtelijke Ordening en Deelnemingen (AEB)

Hoe houd je jonge gezinnen in de stad?

In het gesprek legden we wethouder Van Dantzig verschillende fragmenten voor uit de uitzending. Zo vertelde Fleur Prooij over het recente onderzoek van RaboResearch in samenwerking met Metropoolregio Amsterdam. Hieruit bleek dat meer dan ooit jonge gezinnen de stad verlaten. Redenen hiervoor zijn de hoge huisprijzen, te kleine woningen, ontevredenheid over de buurt en over hoe mensen met elkaar omgaan.  

Van Dantzig heeft zelf een jong gezin en zegt bezig te zijn met wat een jong gezin nodig heeft om in de stad te blijven. Hij beargumenteert dat juiste voorzieningen zoals ziekenhuizen en scholen in de buurt ook erg belangrijk zijn in de kwestie. "We zijn bezig om te zorgen dat maatschappelijke beroepen in de stad kunnen blijven. Bijvoorbeeld leraren."

Quote

"De woningmarkt is voorbij, wat wij doen is volkshuisvesting"

Reinier van Dantzig- Wethouder Woningbouw

In de Bouw Woon Leef docu benadrukte gebiedsontwikkelaar Esther Agricola de enorme behoefte vanuit de markt naar midden- en langetermijnplannen voor woningbouw en gebiedsontwikkeling. 

Van Dantzig is duidelijk. Samenwerking met de marktpartijen is belangrijk, maar hij wil voor midden- en lange termijn focussen op de bewoners. "We laten de markt niet dicteren wat wij moeten doen." Ze doen het voor de mensen, voegt hij toe. "De woningmarkt is voorbij, wat wij doen is volkshuisvesting."

Quote

"Ik ga landelijk Noord niet volbouwen. Daar lijm ik mezelf hoogstpersoonlijk aan vast"

Reinier van Dantzig - Wethouder Woningbouw

De wethouder wilt zich richten op bouwen binnen de stad en het verbeteren van buurten. Tegelijkertijd kijken marktpartijen ook naar gebiedsontwikkeling in de buitengebieden en de randen van de stad. 

Van Dantzig ziet daar op dit moment niet veel potentie in. "We hebben geen randen," zegt Van Dantzig. "En ik ga landelijk Noord niet volbouwen. Daar lijm ik mezelf hoogstpersoonlijk aan vast."

Passende ouderenwoningen nodig

In het laatste fragment uit de documentaire vertelt hoogleraar regionale economie Henri de Groot over het belang van doorstroming. Passend woningaanbod creëren voor bijvoorbeeld ouderen, kan enorm verschil maken in de woningcrisis in de stad.

Van Dantzig ziet ook het belang in van goede doorstroming voor een betaalbare stad.  Ook geeft hij toe dat zijn eigen vader ook in een te groot huis woont. Hij ziet zelf hoe lastig het kan zijn voor ouderen om te verhuizen.

Volgens hem ligt ook een belangrijke rol bij zorgverzekeraars en pensioenfondsen om te zorgen voor passende ouderenwoningen. "We moeten met elkaar ook naar preventie. Elk ziekenhuisbezoek wat je voorkomt is het het waard om te investeren aan de voorkant."

Quote

"Buurten bouwen en zorgen dat mensen verhuizen is essentieel"

Reinier van Dantzig - Wethouder Woningbouw

Van Dantzig vertelt dat de stad nu aan een aantal nieuwe dingen aan het werken is, zoals zorgen dat het verhuizen op gang komt. Dat kan door buurtgericht bouwen en focussen op bouwen voor ouderen.  "Buurten bouwen en zorgen dat mensen verhuizen is essentieel. Misschien nog wel veel belangrijker dan bouwproductie."

Stad op Slot

Meer horen (en zien) over hoe we een betaalbare stad kunnen regelen? Kijk dan naar de nieuwe docu van Bouw Woon Leef genaamd Stad op Slot hieronder. 

Deze publicatie is mede mogelijk gemaakt door Rabobank, BPD, Gemeente Amsterdam en Metropoolregio Amsterdam.

Volg Bouw Woon Leef op YouTube, TwitterInstagram en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in Amsterdam en abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.