Start van hoofdcontent

Stad

nl

Volledige flat Joan Muyskenweg zeker drie maanden onbewoonbaar na brand

5 juni 2023, 18.45 uur · Aangepast 5 juni 2023, 21.23 uur
Door Jimmy Miltenburg & Maarten Westerduin · Foto: Inter Visual Studio / Michel van Bergen

Alle bewoners van de Joan Muyskenweg in Oost kunnen minimaal drie maanden lang niet terug naar hun woning. Dat laat operationeel directeur Astrid Schlüter van eigenaar Vesteda weten aan AT5/NH Nieuws. Appartementen op de bovenste verdiepingen blijven nog langer onbewoonbaar.

Het nieuws werd eerder op de avond tijdens een informatiebijeenkomst gedeeld met de bewoners. "De mensen zijn emotioneel", zegt Schlüter. "Dit is natuurlijk heftig, ze hebben veel meegemaakt. Maar ik denk dat ze duidelijkheid in deze fase wel ontzettend fijn vinden. We proberen ze elke dag zo goed mogelijk op de hoogte te houden van wat we weten, maar ook van wat we niet weten."

Klachten bewoners

De brand brak zaterdagavond uit op één van de bovenste verdiepingen van het complex. Tientallen woningen liepen daardoor aanzienlijke brand-, rook- en waterschade op. Eerder op de dag werd duidelijk dat appartementen op de bovenste verdieping zeker enkele jaren onbewoonbaar zijn.

Thom Pol

Bewoners lieten gisteren nog weten dat ze gefrustreerd zijn over de in hun ogen gebrekkige communicatie van Vesteda. Daarnaast zeggen bewoners dat de verhuurder meerdere meldingen over lekkages in het gebouw niet heeft opgepakt, zo bleek na een bewonersbijeenkomst zondagmiddag.

Op zoek naar huisvesting

Op dit moment zoekt de Vesteda naar tijdelijke huisvesting voor de bewoners. "Per inwoner bekijken we wat zijn of haar situatie is en wat de woonbehoefte is", zegt Schlüter. "Die kunnen nogal van elkaar verschillen, want de één heeft schoolgaande kinderen en de ander woont alleen en werkt vanuit huis."

In een stad als Amsterdam wordt dat nog een flinke uitdaging, erkent de directeur, die wel opmerkt dat Vesteda daarbij op hulp kan rekenen. "We kijken natuurlijk wat we met onze eigen portefeuille kunnen doen, maar we hebben ook ontzettend veel hulp aangeboden gekregen van andere beleggers en verhuurders in Amsterdam. Iedereen voelt de verplichting om deze mensen te helpen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938