Start van hoofdcontent

Stad

nl

Treinverkeer rond Amsterdam nog altijd aangestuurd vanuit Utrecht na storing

7 juni 2023, 10.56 uur · Aangepast 7 juni 2023, 12.53 uur
Door AT5 · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Het treinverkeer rond Amsterdam wordt nog altijd aangestuurd vanuit een backup-locatie in Utrecht. De oorzaak van de ict-storing, die zondagavond en maandagochtend het treinverkeer rond Amsterdam en Schiphol plat legde, is nog niet gevonden.

Dat laat ProRail desgevraagd weten aan AT5. "We komen wel steeds dichterbij de oorzaak van de storing", meldt een woordvoerder. "We vermoeden sterk dat het om een hardware-probleem gaat."

Zolang de oorzaak van de storing nog niet is opgelost, wordt het Amsterdamse treinverkeer aangestuurd vanuit Utrecht. Volgens ProRail kan dat zolang dat nodig is. "Zodra we zeker weten wat de oorzaak is en dat is opgelost, schakelen we terug naar de verkeersleidingpost in Amsterdam."

Door de aanhoudende problemen werd zondagnacht besloten om het treinverkeer rond Amsterdam met andere computers vanuit Utrecht aan te sturen. Medewerkers moesten daarvoor fysiek naar Utrecht worden verplaatst. Het systeem in Amsterdam moest daarvoor worden uitgeschakeld.

Het overschakelen tussen Utrecht en Amsterdam duurt vier uur. "Zodra alles in Amsterdam weer naar behoren werkt, zullen we de boel omzetten. Dit zal tegen die tijd een keer in de nacht gebeuren en dat zal ruim van tevoren worden aangekondigd."