Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ook geen schooluitjes door knip Weesperstraat: "Echt een kwalijke zaak"

17 juni 2023, 07.16 uur · Door Ronald Olsthoorn

Niet alleen mensen met een beperking zijn de dupe van de proef met de knip op de Weesperstraat, maar ook schoolkinderen. De Cultuurbus die ze naar de schooltuin of het schoolzwemmen moet brengen, komt niet door de drukte heen en veel van de activiteiten worden geschrapt. 

AT5

"Het zijn educatieve uitjes, je gaat nu naar de schooltuin om te zaaien en te oogsten, dat gebeurt nu niet en dat zie ik de komende zes weken ook niet gebeuren en dat vind ik echt een kwalijke zaak", zegt schoolleider Eva Naaijkens van de Alan Turingschool aan de Poolstraat, vlakbij de Kattenburgerstraat, die naast het bezoek aan de tuin ook al het schoolzwemmen hebben moeten afgelasten.

En de Cultuurbus schrapt op dit moment veel meer ritten. De ouders van kinderen op basisschool de Notenkraker in Zuid hebben te horen gekregen dat de drie geplande bezoeken aan de Hortus niet door kunnen gaan.  

Quote

"Je had over ontheffingen kunnen nadenken van tevoren"

Eva Naaijkens, schoolleider Alan Turingschool

"De vervoerder en de cultuurbusmedewerkers vinden het ontzettend jammer, en wij nemen aan jullie leerkrachten en de medewerkers van de Hortus zelf ook. Helaas is dit een gevolg van het besluit van de Gemeente Amsterdam om verschillende wegen af te sluiten, en dat zijn er dagelijks meerdere", schrijft de school aan de ouders.

Lerarentekort

Met een nijpend lerarentekort ziet Naaijkens nog een ander gevolg van misschien wel een permanente knip met lede ogen tegemoet. "Een collega zei net tegen me: als ik zou twijfelen over mijn werkplek, dan zou dit de druppel zijn die de emmer doet overlopen."

Het verbaast haar dat er van tevoren niet beter is nagedacht om mensen met "cruciale beroepen" te ontzien. "En zoiets als schoolbussen, je had over ontheffingen kunnen nadenken van tevoren. Je merkt dat er nu al zoveel aversie is tegen zo'n initiatief. Je ondergraaft je eigen aanpak al op voorhand en dat is jammer, want het had een hele kansrijke aanpak kunnen zijn", aldus Naaijkens.