Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente bereidt maatregelen voor om vaccinatiegraad op te krikken

30 juni 2023, 14.20 uur · Door AT5

Wethouder Alexander Scholtes (Publieke Gezondheid en Preventie) maakt zich zorgen over de dalende vaccinatiegraad van het rijksvaccinatieprogramma (RVP). De cijfers van 2022 zijn gisteren bekendgemaakt door het RIVM. 

Uit het rapport blijkt dat de geregistreerde vaccinatiegraad landelijk ongeveer 2 tot 5 procent lager is dan vorig jaar. Voor de ziekte mazelen kwam de vaccinatiegraad voor baby’s voor het eerst in jaren net onder de 90 procent uit. Een vaccinatiegraad boven de 95 procent is belangrijk om alle inwoners van Nederland tegen deze ziekte te beschermen. 

De cijfers van de Amsterdam zijn nog niet bekend, die worden nog onderzocht door de GGD. Verwacht wordt dat die in lijn zijn met de dalende landelijke trend.

De wethouder heeft daarom alvast aan de GGD gevraagd welke nieuwe maatregelen genomen kunnen worden of kunnen worden geïntensiveerd om de vaccinatiegraad op te krikken. Na het zomerreces zal de raad hierover worden geïnformeerd en zullen ook de cijfers van GGD Amsterdam bekend worden gemaakt. 

Quote

"Ik maak mij zorgen over deze ontwikkeling."

Wethouder Scholtes

Wethouder Scholtes: "Ik maak mij zorgen over deze ontwikkeling. Een hoge vaccinatiegraad is immers belangrijk om mensen tegen ernstige ziekten te kunnen blijven beschermen en om uitbraken van deze ziekten te voorkomen."

Met het RVP worden kinderen ingeënt worden tegen infectieziekten als kinkhoest, roodvonk en mazelen. Het RIVM maakt zich eveneens zorgen over de cijfers. Volgens het onderzoeksinstituut is een mogelijke oorzaak van de dalende vaccinatiegraad dat jonge ouders minder positief over vaccinaties zijn gaan denken. Dat bleek uit een peiling uit 2022 in vergelijking met een peiling uit 2013. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938