Ajax komt niet verder dan gelijkspel tijdens oefenduel onder leiding van Maurice Steijn

8 juli 2023, 15.02 uur · Door Bas Velzel

Maurice Steijn heeft in zijn eerste wedstrijd als hoofdtrainer van Ajax niet weten te winnen van FC Den Bosch. Op Sportpark De Toekomst eindigde zijn officieuze debuut in 2-2. De talenten van Jong Ajax zorgden uiteindelijk voor beide doelpunten.

De Amsterdammers begonnen met een combinatie van spelers uit het eerste en Jong Ajax aan het duel. Nog niet alle spelers zijn namelijk terug van hun vakantie, aangezien zij eerst interlands moesten spelen. Namens het eerste speelden Remko Pasveer, Jorrel Hato, Owen Wijndal, Davy Klaassen en Steven Berghuis. Ook nieuwe aanwinst Branco van den Boomen begon aan de start.

Foutje bedankt

De eerste kans van de wedstrijd was voor Ajax. Uit een corner van Van den Boomen kreeg Klaassen een kopkans, maar de bal werd geblokt. Jong Ajax-spits Max de Waal kreeg vervolgens de kans om te scoren, maar wist het net niet te vinden. Het spelbeeld in het begin van de eerste helft werd vooral gemaakt door Den Bosch. De Eerste Divisie-club probeerde te voetballen en kwam daardoor ook op voorsprong. Pasveer ging de fout in nadat hij een terugspeelbal richting Hato wilde spelen. De bal kwam tegen de voeten van de aanvaller van Den Bosch en vloog het doel in.

Na de drinkpauze halverwege de eerste helft bleef Den Bosch hoog druk zetten op de ploeg van Steijn. Combineren werd daardoor voor de Amsterdammers lastig en echte kansen bleven dan ook uit. De schietkansen die Ajax kreeg, kwam niet eens tussen de palen. Den Bosch kon aan het einde van de helft de voorsprong zelfs verdubbelen. Anass Salah-Eddine kon een scherpe voorzet niet wegwerken en de spits van de Brabanders schoot de een-op-een kans vervolgens hoog over. Ajax ging met een 0-1 achterstand de rust.

Jonge gezichten, nieuwe krachten

Aan de start van de tweede helft begonnen de Amsterdammers met elf nieuwe namen, allemaal spelers van Jong Ajax. Beloften-trainer Dave Vos nam de leiding in het tweede bedrijf, zijn spelers moesten de achterstand zien om te buigen. Alleen bleef Den Bosch het spel spelen zoals in de eerste helft en werd Ajax flink onder druk gezet. Het leidde ook tot een grote kans voor Den Bosch. De 18-jarige keeper Tom de Graaff wist een schot niet te klemmen en de aanvaller van de Brabanders had vervolgens een levensgrote kans. De bal vloog met geluk naast. Maar die goal valt toch. Net na de drinkpauze kregen de Brabanders een corner en de rechtsachter kopte de bal vervolgens snoeihard binnen. 0-2 voor Den Bosch.

Wel kwamen de jonge Amsterdammers snel terug in de wedstrijd. David Kalokoh kreeg na een steekpass een schietkans. De doelman van Den Bosch loste de bal en Gabriel Misehouy schoot de bal binnen met een spectaculaire volley. De Amsterdammers leken daarna een werkende tactiek te hebben gevonden. De verdediging van Den Bosch stond hoog en met scherpe ballen in de diepte moesten de Ajax-aanvallers worden bereikt. Dat lukte vier minuten na de aansluitingstreffer weer. Een splijtende pass van Reda Chahid richting Kalokoh kwam door de verdediging en de linksbuiten schoof de bal langs de doelman. Ajax stond weer op gelijke hoogte met Den Bosch en daar bleef het ook. Ajax - FC Den Bosch: 2-2.

Op 18 juli speelt Ajax de tweede oefenwedstrijd. Het Oekraïense Shakhtar Donetsk is dan de tegenstander.