Start van hoofdcontent

Knip

nl

Automobilisten moeten 'capriolen' uithalen om ambulance met spoed voorbij te laten

9 juli 2023, 10.41 uur · Aangepast 10 juli 2023, 20.04 uur · Door Stefan Bunschoten

De gemeente heeft opnieuw een incident van hulpdiensten binnengekregen rondom de knip op de Weesperstraat en knips op drie omliggende straten. Door een van de afsluitingen kon de ambulance er niet meer langs.

Het incident vond vrijdag 7 juli rond 10.00 uur plaats. De ambulance was met zwaailicht en sirene onderweg vanwege een spoedmelding. De precieze locatie van de melding en de plek waar de ambulance vaststond kon de gemeente gisteren nog niet melden. 

Quote

"Automobilisten gingen capriolen uithalen om de ambulance er toch door te laten, zoals op de stoep rijden en op het fietspad"

Dagelijkse update nood- en hulpdiensten

"Het overige verkeer had door de afsluiting geen mogelijkheden om voor de ambulance ruimte te maken", staat in het overzicht van incidenten dat wethouder Melanie van der Horst (Verkeer) gisteren aan de gemeenteraad stuurde. "Automobilisten gingen capriolen uithalen om de ambulance er toch door te laten, zoals op de stoep rijden en op het fietspad."

Update 10 juli:

Van der Horst heeft vandaag meer informatie over het incident gestuurd.

'Nadere duiding signaal van 7 juli '

"Ambulance kwam met een patiënt die met spoed moest worden gepresenteerd in het OLVG Oost, vanuit de IJtunnel de stad in. Vanuit de Valkenburgerstraat, reden zij t.h.v. het Mr. Visserplein de drukte in, waarbij ze na linksaf geslagen te zijn achter een tweetal bezorgwagens (bestelbus, type met meubelbak) kwamen te zitten. Als gevolg van de aanwezige obstakels (bloembakken), kon het overige verkeer niet op een normale wijze ruimte maken. Een vlotte doorgang richting de Weesperstraat werd daardoor bemoeilijkt, de exacte vertraging kon de betrokken chauffeur niet geven. Hij gaf ook mee dat hij ook zorgen had om de (verkeers)veiligheid in dergelijke gevallen, omdat het overige verkeer allerlei vreemde en onverwachtse manoeuvres uithaalt om toch maar ruimte te maken en daarvoor het trottoir/fietspad en dergelijke op duikt. Dit kan men van voorrangsvoertuigen nog enigszins verwachten en onze chauffeurs zijn hierop ook getraind, maar bij dergelijke bestelbusjes zitten daar de nodige risico’s in. De combinatie van vertraging (niet objectief te specificeren) en dit risico was voor hem reden om de melding te doen."

Afgelopen donderdag werd er op Twitter een video gedeeld waarin te zien was dat een ambulance stil stond voor de slagboom op de Weesperstraat. Van der Horst schreef vrijdag dat daar geen melding van was gemaakt door de meldkamer, maar dat de gemeente het had uitgezocht door navraag te doen bij een van de zes verkeersregelaars die dagelijks op de Weesperstraat staan.

"Naar aanleiding van het bovenstaande twitterbericht, is direct uitgezocht wat er aan de hand was", schreef Van der Horst vrijdag. "Volgens de verkeersregelaar ter plaatse stond de ambulance (geen prio1) niet goed voor de slagboom waardoor de transponder niet gedetecteerd werd. Na instructies van de verkeersregelaar stond de ambulance goed voor de slagboom en is deze open gegaan."

Daarnaast verscheen onderstaande video, waarin een politiewagen en een politiemotor met spoed op het fietspad bij de Kattenburgerstraat rijden om de file daar te omzeilen. Dat incident werd niet in de lijsten van Van der Horst gemeld.

Politieagenten en brandweerlieden lieten donderdag aan AT5 weten dat de hulpdiensten door de opstoppingen door de knip vaker op het fietspad moeten rijden. In het tweede spoeddebat, dat donderdag plaatsvond, vroeg VVD-raadslid Stijn Nijssen, of deze incidenten ook in de dagrapportages kunnen worden gemeld.

Van der Horst wilde dat niet toezeggen. Volgens haar is het maken van de dagrapportages 'best arbeidsintensief'. "Van de nood- en hulpdiensten wordt best wel veel gevraagd. Er zit een redelijk snelle doorloop op. Er zit een druk van hen uit. Ze moeten het bij de meldkamer ook hebben. Dan moeten ze het op directieniveau checken en met elkaar afstemmen. (...) Om er nu allemaal dingen aan toe te voegen vind ik lastig." Ze zei ook niet te weten of de nood- en hulpdiensten die informatie kunnen leveren.

AT5

Marleen van de Kerkhof, directeur van Ambulance Amsterdam, twitterde donderdag dat haar zorg 'breder is dan alleen de knip'. "Door de vele werkzaamheden, afsluitingen, omleidingen en projecten wordt het voor nood- en hulpdiensten steeds lastiger om hun bestemming te bereiken. We zitten bij wethouder en ambtenaren aan tafel om zorgen te uiten, dat is goed maar er is geen eenvoudige oplossing "

Inmiddels heeft de gemeente het overigens nog onaantrekkelijker gemaakt om met de auto door de Weesperstraat te rijden. De Nieuwe Keizersgracht, een van de laatste uitwijkmogelijkheden bij de slagboom, is met pionnen afgezet. Die pionnen worden wel weggehaald voor hulpdiensten en bewoners van de straat, maar andere automobilisten zullen dus om moeten keren.

AT5

Vandaag stonden er in de dagelijkse update, die gaat over zaterdag 8 juli, geen nieuwe incidenten. Dat is tot nu toe bijna telkens zo, met uitzondering van gisteren dus en het overzicht dat ging over zaterdag 1 juli.

De proef met de knips loopt nog tot 23 juli. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938