Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Hoogzwangere vrouw en verloskundige tegengehouden bij knip, minuten vertraging

12 juli 2023, 22.02 uur · Aangepast 12 juli 2023, 23.44 uur
Door AT5 · Foto: AT5

Een hoogzwangere vrouw en een verloskundige die samen naar het OLVG Oost onderweg waren zijn gisteren door verkeersregelaars bij een van de knips in de stad tegengehouden. Dat blijkt uit het dagelijkse overzicht van incidenten dat wethouder Melanie van der Horst (Verkeer) vanavond verstuurde. 

De verloskundige belde terwijl ze onderweg was met 112. Ze kreeg de meldkamer van de politie aan de telefoon en vroeg of de centralist kon regelen dat de slagboom voor haar open ging. De centralist zei dat dat goed was. 

Quote

"Bij aankomst melden de verkeersregelaars dat deze toezegging niet is doorgegeven"

Dagelijkse update nood- en hulpdiensten

"Bij aankomst melden de verkeersregelaars dat deze toezegging niet is doorgegeven en zij de verloskundige niet kunnen doorlaten", staat in het overzicht van de gemeente. "De verloskundige weet de verkeersregelaars te overtuigen van het spoedkarakter van deze rit, waarop de verkeersregelaars de slagboom openen. Met enkele minuten vertraging kan de verloskundige haar rit naar het OLVG voortzetten."

De gemeente heeft met de koepel van verloskundigen afgesproken dat voor hen de slagbomen opengaan bij spoedeisende ritten. Verloskundigen moeten in dat geval de meldkamer bellen. Die meldkamer laat daarna aan de meldkamer van Handhaving en Toezicht (THOR ) van de gemeente weten dat de slagbomen geopend moeten worden.

"Dat laatste lijkt hier niet goed gegaan te zijn", schrijft Van der Horst. "Als back-up kunnen verkeersregelaars rechtstreeks de meldkamer van THOR verzoeken de slagbomen open te zetten. Dat is hier gebeurd." Ze stelt dat er verder onderzoek nodig is naar de onderlinge communicatie tussen de meldkamers. 

Tweede incident

Het was niet het enige incident gisteren. Een ambulance die zonder spoed naar een melding onderweg was, kwam rond 12.09 uur in eerste instantie niet langs de slagboom bij de Weesperstraat richting het Mr. Visserplein. Dat gebeurde doordat de toegangssticker achter de voorruit niet herkend werd door de camera. Het zorgde voor een halve minuut vertraging. 

Er hebben al verschillende incidenten plaatsgevonden rondom de knips. Zo konden automobilisten op 7 juli door de bloembakken die de gemeente heeft geplaatst geen ruimte maken voor een ambulance bij het Mr. Visserplein, waardoor ze op stoepen en fietspaden gingen rijden. Op zaterdag 1 juli ging het om vier incidenten, waaronder een politieauto die ongeveer een kilometer over de middenberm, het fietspad en tegen het verkeer in moest rijden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938