Start van hoofdcontent

Politiek

nl

150 euro zonder verdere eisen, gaat dat minima helpen tegen armoede?

13 juli 2023, 16.30 uur · Aangepast 13 juli 2023, 16.56 uur · Door AT5

De gemeente gaat samen met Kansfonds en de Hogeschool van Amsterdam onderzoeken wat er gebeurt als gezinnen met weinig geld maandelijks een extra geldbedrag krijgen, zonder dat ze daar iets terug voor hoeven te doen. Twee jaar lang krijgen 300 Amsterdamse gezinnen 150 euro netto per maand bovenop hun uitkering. 

Foto: Adobe Stock

Aan het onderzoek 'Gewoon geld geven' dat halverwege 2024 start, kunnen gezinnen uit Nieuw-West, Noord en  Zuidoost meedoen die een bijstandsuitkering  en minstens één thuiswonend kind onder de 18 jaar hebben. Huishoudens binnen de doelgroep ontvangen een uitnodiging om mee te doen met het experiment.

De gemeente heeft de giftendrempel voor de bijstand verhoogd, zodat ze het extra  geld ontvangen zonder te worden gekort op hun uitkering. Ook houden deelnemers het recht op kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, zoals afvalstoffenheffing. Ze mogen vervolgens helemaal zélf weten waar ze het geld aan uitgeven

Gezinnen krijgen tijdens  het onderzoek hulp bij het invullen van hun aangifte voor schenkbelasting. Na het onderzoek wordt het geld in stappen afgebouwd en wordt er ondersteuning geboden om te werken aan een financieel toekomstplan. 

Quote

"Zo onderzoeken we hoe de vicieuze cirkel van armoede in kwetsbare gezinnen met kinderen kan worden doorbroken op basis van vertrouwen"

wethouder Marjolein Moorman

Het experiment is volgens de gemeente nodig omdat uit een onderzoeksrapport van de Commissie Sociaal Minimum bleek dat het minimumloon en de uitkeringen te laag zijn om van te leven. Gezinnen met geldstress hebben volgens wethouder Marjolein Moorman (onderwijs en armoede), meer gezondheidsklachten en mentale problemen.

De wethouder hoopt dat met een extra maandelijks bedrag deze gezinnen meer grip op hun leven krijgen. ''Zo onderzoeken we hoe de vicieuze cirkel van armoede in kwetsbare gezinnen met kinderen kan worden doorbroken op basis van vertrouwen", aldus Moorman.

Naast Amsterdam doen ook Zaanstad en Tilburg mee. Deelname aan de pilot is een voornemen uit het Amsterdams Coalitieakkoord van 2022-2026. Met de deelname van 300 Amsterdamse gezinnen wordt de onderzoeksgroep van 150 gezinnen uit Tilburg en 150 gezinnen uit Zaanstad, verdubbeld. 

Financiering 

Deelname aan het experiment is volgens de gemeente mogelijk door financiering van Stichting RCOAK, een Amsterdams vermogensfonds dat onder andere de giften aan de gezinnen verstrekt. Suzanne Kooij, directeur van RCOAK: "Wij signaleren al een aantal jaar dat veel Amsterdamse gezinnen met een kleine beurs niet meer kunnen rondkomen van hun inkomen. Dat is een zorgelijke trend. Gewoon geld geven is een aanzet tot een oplossing van dit steeds groter wordende maatschappelijk probleem."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938