Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente spreekt wildplassers aan: "Plassen doe je op het toilet"

30 juli 2023, 18.54 uur · Aangepast 30 juli 2023, 19.45 uur · Door AT5

De gemeente richt zich tegenwoordig met een 'how to Amsterdam'-campagne op wildplassers. Met borden in onder meer Zuidoost en Nieuw-West wordt passanten erop gewezen dat urineren 'op het toilet' gebeurt. 

De boodschap komt onder meer langs op borden op de Johan Cruijff Boulevard en het Bijlmerplein. Andere teksten van de gemeente op deze borden zijn 'pas op voor zakkenrollers' en 'gooi afval in de afvalbak'. Ook komen dezelfde boodschappen soms in het Engels voorbij. 

Het 'zeikbord' leidt tot verbaasde reacties op sociale media. "De mensheid gaat ten onder als je mensen zelfs dit moet uitleggen. Wat komt hierna? Haal adem?", twittert een bewoner van West. Ook wordt er gewezen op het lage aantal openbare toiletten. "Waar zijn die plees dan? Er staat hier en daar nog wel een krul, maar daar heb je als vrouw niks aan."

Op de site van de gemeente is niets over deze specifieke campagne te vinden, maar de campagne vertoont overeenkomsten met de 'campagne gewenst gedrag' in het Wallengebied, de Leidsebuurt en het Rembrandtplein en omgeving. Daar staat op borden dat wildplassen kan leiden tot een boete van 150 euro.

In zijn algemeenheid schrijft de gemeente dat campagnes vaak gebruikt worden om 'Amsterdammers te informeren, overtuigen of mobiliseren'. Ze worden ontwikkeld en uitgevoerd door 'een communicatieprofessional in samenwerking met het campagneteam van de gemeente'.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938