Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente: parkeervergunningen Gelderlandplein 'onterecht' gegeven, afpakken terecht

2 augustus 2023, 07.29 uur · Aangepast 2 augustus 2023, 08.28 uur
Door Stefan Bunschoten · Foto: AT5

Wethouder Melanie van der Horst (Verkeer) staat nog steeds achter het innemen van vele tientallen parkeervergunningen van bewoners en ondernemers in de Gelderlandpleinbuurt in Zuid. Ze schrijft dat de vergunningen door de gemeente onterecht zijn verstrekt en dat het 'staand beleid' is dat er in parkeergarages geparkeerd moet worden als dat kan. 

Dat laat Van der Horst deze week weten in antwoord op vragen van de VVD en het CDA. Bewoners en ondernemers trokken dit jaar bij AT5 aan de belZe hadden pas eind 2021 te horen gekregen dat ze hun parkeervergunning kwijt zouden raken. Een van hen noemde de gemeente een onbetrouwbare partner. 

Quote

"Het zou beter zijn geweest als de gemeente bewoners en ondernemers uitvoeriger had geïnformeerd"

Melanie van der Horst, wethouder Verkeer

Van der Horst schrijft dat de beslissing in 2016 is genomen, maar ze bevestigt dat de brieven 'mede door corona' pas eind 2021 verstuurd werden. Bewoners en ondernemers konden er ook niet tegenin gaan via een inspraak- of participatietraject. Het werd alleen in het gemeenteblad op 6 juli 2016 gepubliceerd. "Het zou beter zijn geweest als de gemeente bewoners en ondernemers uitvoeriger had geïnformeerd", geeft Van der Horst toe. 

Tegelijkertijd schrijft ze dat 'het beleid niet anders is dan in de stad'. "Het beleid om parkeerplaatsen op eigen terrein te verrekenen met te verlenen parkeervergunningen (voor de openbare ruimte) gaat terug tot eind jaren negentig. Dat er destijds vergunningen zijn afgegeven voor bewoners en werknemers was in strijd met het stedelijk beleid. De vergunningen zijn hiermee onterecht verleend."

Veel duurder

Het ondergrondse parkeren in bijvoorbeeld Garage Gelderhof is veel duurder: het kost daar tussen de 3000 en 4200 euro per jaar. Van der Horst schrijft dat die prijzen nou eenmaal door eigenaren van parkeergarages worden bepaald. "Het niet gaat om de vraag of men financieel in staat is een stallingsplaats te kopen of huren, maar om de vraag of er een stallingsplaats te koop of te huur is."

Quote

"Station Zuid (met naast de trein ook metro- en buslijnen) ligt in de buurt"

Melanie van der Horst, wethouder Verkeer

Verder vindt ze dat er al 'maatwerk' is geleverd en dat ze de gedupeerden dus niet tegemoet hoeft te komen. "Bewoners en ondernemers hebben, naast de eigen auto, ook andere mogelijkheden om zich te verplaatsen. Station Zuid (met naast de trein ook metro- en buslijnen) ligt in de buurt."

Hun fout

Ralph Moorman, een van de gedupeerde bewoners, is niet onder de indruk van de antwoorden van de wethouder. "Als de gemeente zegt de vergunningen onterecht te hebben verleend dan is dat hun fout, waar ze maar mee moeten dealen. Ze moeten hun probleem niet ons probleem maken. Ze hebben mij verteld dat ik kon kiezen tussen een parkeervergunning buiten of een duurdere parkeerplek in de garage. Dit was een doorslaggevend argument om mijn appartement te huren. Als ik verplicht was een abonnement voor de garage te nemen, was ik hier niet komen wonen."

AT5 sprak Moorman, het CDA en een gedupeerde ondernemer twee maanden geleden:

Er loopt nog een juridische procedure, waarvoor overigens nog steeds geen zittingsdag is ingepland. Tot er uitspraak is gedaan mag onder meer Moorman zijn parkeervergunning voor het straatparkeren houden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938