Start van hoofdcontent

Stad

nl

Al jaren stroomt diesel Zijkanaal I in na zware regenval: “Niemand voelt zich verantwoordelijk”

14 augustus 2023, 07.00 uur · Aangepast 14 augustus 2023, 08.35 uur · Door Tjeerd Kleijn

Al tientallen jaren stroomt het Zijkanaal I in Noord vol met diesel en soms olie als het flink heeft geregend. Woonbootbewoners worden gek van de stank en viezigheid. De gemeente, Waternet en Rijkswaterstaat weten van het probleem, maar na al die jaren is het nog steeds niet opgelost. "Niemand voelt zich verantwoordelijk."

Naast de woonark van Aldo Corradi drijven zogenaamde oliebooms, witte worsten die olie en diesel uit het water opnemen. De worsten zijn neergelegd door Rijkswaterstaat na de zoveelste regenbuien deze zomer.

"Wij wonen hier nu 17 jaar en hebben vanaf het begin al last van zwavellucht en van de diesel die in het Kanaal stroomt. Het is verschrikkelijk," zegt Aldo. "Vanaf 2016 ben ik al bezig met allerlei instanties. Gemeente, Waternet, Rijkswaterstaat. We komen geen stap verder. Iedereen draait maar en draait maar, ze geven elkaar allemaal de schuld, maar wij zitten elke keer met de gebakken peren."

Tekst gaat verder onder de afbeelding: 

Giuliano Corradi

Bewoner Nicole is blij dat Rijkswaterstaat de oliebooms heeft neergelegd. "Want dat betekent dat er in ieder geval iets gebeurt. Maar het is natuurlijk geen oplossing." Nicole woont al 23 jaar op Zijkanaal I. Ze heeft fysiek last van de troep in het water.

"Het is een verschrikkelijk probleem. Ik slaap met mijn ramen open heb. Het is soms zo erg - zeker de afgelopen periode -  dat ik gewoon wakker word van de penetrante lucht. Het slaat meteen op mijn keel, ik krijg er hoofdpijn van, ik word er misselijk van, het is echt ontzettend vieze troep."

Verantwoordelijkheid

De bewoners vermoeden dat de diesel afkomstig is van één van de bedrijven in de buurt. Aldo: "Er wordt teveel geloosd op het regenwater. We zitten hier verderop met een busremise en nog wat kleinere bedrijfjes en waarschijnlijk komt ook al dat vuil in het riool. Als het dan heel erg gaat regenen en er te veel water komt moet dat ergens naartoe. Dat wordt dan hier naartoe gepompt."

Volgens Waternet is Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor de waterkwaliteit van Zijkanaal I, en de gemeente Amsterdam/Waternet voor de lozingen vanuit het hemelwaterriool op het oppervlaktewater. 

Waternet zegt dat al is geprobeerd om het probleem op te lossen: 

Reactie Waternet: 

"In de periode 2012-2016  is de locatie onderzocht naar aanleiding van klachten. Er zijn toen diverse maatregelen genomen in het rioolstelsel. Dit in afstemming met Rijkswaterstaat. Er is een olieafscheider geplaatst bij het GVB, foutaansluitingen zijn opgeheven en riolen zijn schoongemaakt.

In 2021  is er ook een klacht binnengekomen over minerale olie op het water (...) We hebben echter geen duidelijke oorzaak kunnen vinden en dus hebben we ook geen maatregelen kunnen nemen."

Een oplossing is dus nog niet gevonden. Sterker nog: de bewoners hebben het gevoel dat het alleen maar erger geworden is. Volgens Waternet is er mogelijk een 'foutieve aansluiting op het regenwaterriool' (dat weer is verbonden met het vuilwaterriool).

Ook valt volgens Waternet niet uit te sluiten dat bedrijven olie lozen op de hemelwaterriolering. Als dat gebeurt (bewust of onbewust) is het volgens Waternet erg lastig om achteraf de bron te vinden.

Quote

"Je bent verantwoordelijk voor de gezondheid van mensen dus het moet gewoon uitgezocht worden"

Nicole - bewoner Zijkanaal I

Kortom: de oorzaak van het probleem is na al die jaren nog steeds onbekend. Tot grote frustratie van de bewoners van Zijkanaal I. Aldo: "Tuurlijk kunnen ze erachter komen. We gaan ook naar de maan hè?"

Nicole vindt het vooral raar dat niemand de verantwoordelijkheid lijkt te nemen. "De gemeente zegt niet te weten wie hier verantwoordelijk voor is. Wat natuurlijk een gek verhaal is, je moet dat gewoon uitzoeken. Je bent verantwoordelijk voor de gezondheid van de mensen die zich in en om het water bewegen, dus dat moet gewoon uitgezocht worden. Als je echt wil kan dat gewoon."

De gemeente laat weten de frustratie van de bewoners te begrijpen en wil met ze in gesprek over een blijvende oplossing. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938