Start van hoofdcontent

Stad

nl

Halsema niet, maar dochter kapitein Westerling wel bij Indië-herdenking: "We zijn gecanceld"

15 augustus 2023, 20.07 uur · Aangepast 16 augustus 2023, 20.56 uur
Door Ronald Olsthoorn · Foto: AT5

Een beladen editie van de Indië-herdenking op de Dam dit jaar. Burgemeester Halsema zegde af vanwege een van de sprekers: Palmyra Westerling, dochter van omstreden KNIL-kapitein Raymond Westerling.

"Het is geen Westerling-herdenking, het is een herdenking waar mensen die gered zijn door meneer Westerling hun verhaal kwijt kunnen", zegt Peggy Stein, voorzitter van het Indisch Platform 2.0 na afloop van de twee uur durende ceremonie.

AT5

Er kwam nogal wat los toen burgemeester Halsema vorige week aankondigde toch niet te komen, omdat ze niet aanwezig wilde zijn bij een rehabilitatie van Westerling. "Een oud-strijder van de KNIL die onder meer leidinggaf aan massa-executies van Indonesiërs", aldus de burgemeester op Instagram. "Een zeer ongepaste en pijnlijke keuze op een dag dat we alle slachtoffers herdenken."

De stoel van de burgemeester bleef dus leeg. "We kunnen hardop zeggen dat deze kranslegging vanuit de gemeente is gecanceld", concludeert Stein op het podium.

Stein is er nog steeds verbolgen over. "Wij zíjn inclusief, wij herdenken alle slachtoffers", herhaalt ze meerdere malen. Uit protest laat de organisatie een bloemenkranshouder leeg, degene waar de krans van de gemeente Amsterdam had moeten hangen.

Palmyra Westerling spreekt uiteindelijk gewoon toch en de 92-jarige Christina van den Hemel bedankt haar op het podium omdat de troepen van haar vader haar als klein kind redden uit Bandung. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938