Start van hoofdcontent

Politiek

nl

SP en VVD vragen spoeddebat aan over aanhoudende problemen bij Waternet

24 augustus 2023, 18.00 uur · Aangepast 25 augustus 2023, 11.07 uur · Door Bas Velzel

Oppositiepartijen VVD en de SP hebben gezamenlijk een spoeddebat aangevraagd vanwege de aanhoudende problemen bij Waternet. De partijen maken zich daar zorgen over en zijn van mening dat de gemeente iets moet gaan doen. 

AT5 / Luuk Koenen

De partijen willen van verantwoordelijk wethouder Melanie van der Horst horen waar het binnen het drinkwaterbedrijf fout gaat en wat de gemeente hier tegen gaat doen. "Het is te lang onder de radar gebleven, de wethouder en de gemeente moeten nu wat gaan doen", reageert Daan Wijnants van de VVD. "Er moet orde op zaken worden gesteld en dat moet niet uiteindelijk afgewend worden op de Amsterdammer die er dan de dupe van is."

Lange tijd problemen

Waternet, dat naast het leveren van het drinkwater ook voor het Waterschap bij Amsterdammers de belastingen moet innen, ligt al langere tijd onder vuur. Het bedrijf kampt al jaren met aanhoudende ICT-problemen, waardoor het veelvuldig fout gaat met het innen van de kosten voor water en de waterschapsbelasting. De problemen stapelden zich de afgelopen jaren op en bleven aanhouden. Daarom besloot algemeen directeur van Waternet, Annelore Roelofs, in februari op te stappen.

Deze maand werd het drinkwaterbedrijf opnieuw op de vingers getikt. Marktwaakhond de Autoriteit Consument & Markt (ACM) concludeerde dat het bedrijf veel fouten maakte in het berekenen van de tarieven. Zogeheten megaverbruikers moesten daarom het afgelopen jaar te veel betalen. De ACM heeft geadviseerd dat er scherp toezicht moet worden gehouden op hoe de tarieven tot stand komen. 

Quote

"We zien dat de problemen bij Waternet niet worden opgelost"

Erik Bobeldijk - raadslid SP

Ook deze week ging het nog een keer fout bij Waternet: 730 mensen kregen onterecht een aanmaning van Waternet op de mat. Het ging om mensen die hun waterrekening via een automatische incasso betaalden en niet op de hoogte waren van een onbetaalde rekening. Het ging om 8 euro aanmaningskosten, die na twee weken konden oplopen tot 46 euro. 

De SP is ook van mening dat de wethouder nu moet wat gaan doen om de problemen tegen te gaan bij Waternet. "Er is om de haverklap wat aan de hand geweest de afgelopen jaren en wij zien dat het probleem eigenlijk niet wordt opgelost", aldus Erik Bobeldijk van de SP. "Wij willen horen hoe de wethouder grip gaat houden op Waternet. Zodat dit de laatste keer was dat er wat fout ging, maar het vertrouwen is wel een beetje weg dat dit laatste keer gaat zijn."

Het spoeddebat is op 7 september tijdens de commissie Mobiliteit, Openbare ruimte en Water (MOW). 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938