Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mega-operatie Centrale Markthal afgerond: rijksmonument klaar voor tweede leven

30 augustus 2023, 06.52 uur · Aangepast 30 augustus 2023, 08.16 uur · Door Jimmy Miltenburg

De restauratie van de Centrale Markthal aan de Jan van Galenstraat is afgerond. Het enorme rijksmonument, ooit het centrum van de stedelijke voedseldistributie, is nu klaar om een plek te worden voor nieuwe initiatieven. Het krijgt een nieuwe bestemming als plek voor creatieve, circulaire en culinaire ondernemers.

AT5

Inmiddels zitten de eerste huurders in het pand. Voornamelijk in de kantoorruimtes, die veertig vierkante meter groot zijn en kunnen worden gehuurd voor 400 euro per maand. In een van de ruimtes zitten drie ondernemers van drankenmerk Kumasi. "Je proeft de historie hier natuurlijk, hoe het hier allemaal is ontstaan en het eten en fruit wat hier doorheen is gegaan", geeft oprichter Lars Gierveld aan. "Voor ons als drankbedrijfje is dit een ontzettend mooie plek."

Loopbrug

Uiteindelijk moeten er tachtig bedrijven, groot en klein, in het pand komen. De Markthal moet straks omringd worden met de grotendeels nog te bouwen huizen van de nieuwe wijk Marktkwartier. Dat moeten uiteindelijk in totaal 1700 huizen en appartementen worden. Toch wordt er nu al ingezet op aanloop van bezoekers. Het plan is om een loopbrug te maken om het terrein van het FoodCenter, dat niet toegankelijk is voor mensen, te omzeilen en zo de potentiële bezoekers een manier te bieden om toch naar binnen te kunnen.

De brug wordt gemaakt van afgebroken steigermateriaal. "Vervolgens steek je op spectaculaire wijze op 4,5 meter hoogte, zo'n 300 meter over het terrein heen", aldus Gerard Schuurman, ontwikkelingsmanager van erfgoedorganisatie Boei. "Dan kom je in de hoek uit bij de markthal en dan kun je direct het gebouw in."

AT5

De restauratie nam ruim 2,5 jaar in beslag, kostte 10 miljoen euro en daarnaast is er nog 8 miljoen ingeruimd voor de verduurzaming en inbouw van de ruimtes. Hoe het pand precies ingevuld gaat worden kan Schuurman nog niet zeggen.

"Uiteindelijk zal het echt een gemengde plek worden, een levendige plek ook", voorspelt hij. "Die vloer moet constant geactiveerd worden. Ik vermoed dat we in de toekomst naar een wat kleinschaligere indeling gaan, omdat dan ook de pakhuizen die op de begane grond zitten bezet zijn door huurders. Die doen bijvoorbeeld iets met een winkel of horeca en zullen de vloer op een bepaalde manier willen gebruiken." 

In het pand vonden al eerder evenementen plaats. De enorme oppervlakte van de vloer is gebruikt bij evenementen zoals het WK Padel en het Holland Festival. Het streven is om het pand ook onderdeel te laten zijn van de publieke ruimte, dus in de toekomst zullen vaker evenementen plaatsvinden.

Momenteel is de vloer grotendeels leeg, maar het pand vult zich nog steeds en is volop in ontwikkeling. "Het is nu gewoon een heel mooie plek en elke week zie je dat het in ontwikkeling is", aldus ondernemer Gierveld. "Het is gewoon heel leuk om hier te zitten en ik vind het ook niet erg dat je niet precies weet welke kant het op gaat."