Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder verdedigt digitale experimenten Arenagebied: "Geen gezichtsherkenning"

5 september 2023, 07.57 uur · Aangepast 5 september 2023, 16.49 uur
Door AT5 · Foto: AT5

De digitale experimenten in het gebied rond de Johan Cruijff Arena zijn juist bedoeld om 'alternatieven voor technologie die de privacy beperkt' te vinden. Dat schrijft wethouder Alexander Scholtes (Digitale Stad) in antwoord op vragen van GroenLinks en de Partij voor de
Dieren.

Beide politieke partijen hadden zorgen om de experimenten, die bekend staan als het Fieldlab Arenagebied. "Zeker waar het gaat om de inzet van biometrische surveillance-technieken. Deze technieken hebben wat GroenLinks en Partij voor de Dieren betreft geen plek in een vrije democratische samenleving", schreven raadsleden Elisabeth IJmker (GroenLinks) en Anke Bakker (Partij voor de Dieren) deze zomer.

Versleutelen

Scholtes antwoordt dat er bij de experimenten nu geen biometrische surveillance-technieken gebruikt worden. "Er is geen sprake van inzet van gezichtsherkenningstechnologie."

Op de site van de gemeente staat dat het bij de huidige experimenten onder meer gaat om het uitwisselen van actuele informatie met partners van een evenement in het gebied, privacy-vriendelijke druktemetingen en het detecteren van drones van onbekenden die daar niet mogen vliegen. Ook zou er gekeken worden naar middelen om straatverlichting aan te passen op basis van digitale gegevens over de drukte en manieren om de aanpak van zwerfvuil te verbeteren. 

Punt A naar B

Het doel is volgens Scholtes te onderzoeken hoe bezoekers in het drukke Arenagebied 'op een veilig en comfortabele manier van punt A naar B kunnen komen, zonder hierbij (te veel) overlast te ervaren'. Hij zegt dat alle technieken zijn getoetst aan privacy- en ethiekwaarborging.

Dit jaar wordt gebruikt als voorbereiding, 2024 als jaar om prototypes te testen en 2025 om de kennis in te zetten als dat mogelijk is. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938