Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Dienstregeling GVB niet aangepast om financiële redenen, wel om personeelstekort

5 september 2023, 10.36 uur · Aangepast 7 september 2023, 13.42 uur
Door AT5 · Foto: AT5

Grote wijzigingen in de dienstregeling van volgend jaar blijven uit, maar het GVB past de dienstregeling wel aan vanwege personeelstekort. Dat zou wel 'veel minder impactvol' zijn dan in eerste instantie het plan was.

Volgens het GVB is de financiële situatie de afgelopen maanden verbeterd. Het leek er eerst op dat financiële gevolgen van de coronacrisis gevolgen zouden hebben voor het zogeheten vervoersplan 2024 en dat er netwerkaanpassingen nodig waren, wat betekent dat lijnen opgeheven of aangepast zouden worden. 

Niet door

Andere partijen, reizigers, belangenorganisaties en raadsleden spraken zich dit jaar hiertegen uit. Bij het opstellen van het nieuwe plan is volgens het vervoerbedrijf daarna 'intensief' samengewerkt met de gemeente en de Vervoerregio, een samenwerkingsverband tussen Amsterdam en omliggende gemeenten. Het GVB meldde in de ochtend in een persbericht dat er geen netwerkaanpassingen zouden zijn, maar uit het volledige plan bleek later dat er toch lijnen aangepast worden

De krappe arbeidsmarkt zou een 'nieuw probleem' zijn, waardoor het noodzakelijk zou zijn om 'het aanbod aan de reizigers aan te passen aan het beschikbare personeel'. "GVB wil reizigers namelijk niet verrassen met ongeplande uitval, omdat er bijvoorbeeld op de dag zelf een bestuurder te kort is. Daarom is de dienstregeling op voorhand aangepast, zodat voor reizigers het aanbod bekend en betrouwbaar blijft", laat het GVB vandaag weten.

Quote

"Daarom is de dienstregeling op voorhand aangepast, zodat voor reizigers het aanbod bekend en betrouwbaar blijft"

GVB

Het betekent dat er geen hele lijnen verdwijnen, maar dat er wel een paar worden ingekort. Dat betekent voor reizigers dat ze vaker moeten overstappen en wellicht verder moeten lopen naar een halte. Het gaat om veranderingen bij de tram- en buslijnen, maar niet bij de metrolijnen. Daar is volgens het GVB juist uitbreiding mogelijk. 

Wethouder Melanie van der Horst (Vervoer) is tevreden. 

Reactie Melanie van der Horst, wethouder Vervoer

"Het aantal reizigers is gelukkig sneller toegenomen dan verwacht en daarom hoeft er minder te worden gekort op het netwerk. Ik ben dan ook heel blij dat het schrappen van lijnen nu van de baan is. Dat zou veel impact hebben op de stad en de Amsterdammers. Met dit nieuwe plan kunnen we bouwen aan een stevig OV-netwerk richting de nieuwe concessie van 2025. 

Het personeelstekort is wel een zorg, want daardoor kunnen we nu zelfs met de financiële steun van de Vervoerregio en de gemeente minder opschalen dan we hadden gehoopt. Maar daar wordt nu heel hard aan gewerkt en doordat alleen de frequentie is verlaagd kunnen we die ook weer opschroeven als er meer personeel gevonden is."

Het Vervoerplan 2024 is geldig van 8 december 2023 tot aan de zomerdienstregeling, die op 21 juli 2024 start. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938