Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Vier explosies afgelopen avond en nacht in de stad

16 september 2023, 07.49 uur · Aangepast 16 september 2023, 17.21 uur · Door AT5

De twee explosies van gisteravond hebben snel opvolging gevonden. Nadat er rond 22.45 uur een explosief afging in de Galjootstraat op IJburg, was het rond 4.30 uur raak in de straat Egoli in Zuidoost. Voor die laatste heeft de politie één persoon aangehouden.

De explosie in de Galjootstraat is de tweede in negen dagen tijd in die straat. Op 6 september sloeg een explosief een gat in de voordeur van een van de woningen.

Dit keer ging het om een explosie tussen een auto en een andere woning. Volgens een politiewoordvoerder is de schade vergeleken met de vorige explosie beperkt gebleven.

De politie heeft de buurt afgezet. Er wordt onder meer onderzoek gedaan naar een verband met de eerdere explosie in de straat.

Egoli

Om 4.30 uur vannacht ging er een explosief af in de straat Egoli in Zuidoost. De politie meldt dat niemand hierbij gewond is geraakt. 

Kort na de explosie werd een 20-jarige Amsterdammer aangehouden. Agenten zagen de man lopen toen ze naar de plek van het incident reden. Volgens een politiewoordvoerder voldeed hij aan het signalement die getuigen van de dader hadden gegeven. Er wordt onderzocht in hoeverre de aangehouden man betrokken is geweest bij het incident.

Inter Visual Studio

Het is de derde keer in een paar maanden tijd dat de woning doelwit is van een explosie. In juni gebeurde binnen in paar dagen tijd al twee keer. Destijds stelde burgemeester Femke Halsema nog voor een maand lang cameratoezicht in. Het cameratoezicht liep op 22 juli af.

Explosiegolf

De explosies in Oost en Zuidoost volgen op twee explosies die gisteravond plaatsvonden. Omstreeks 20.15 uur was er een knal te horen in de Eef Kamerbeekstraat. Later, rond 21.15 uur, ging er een explosief af op het Vijgepeerpad in Noord.

De explosies zijn een vervolg op een nieuwe explosiegolf in de stad. Gisteren werd bekend dat er in Venserpolder camera's zijn opgehangen nadat daar in een week tijd drie explosies waren. Ook in de Burgemeester Kasteleinstraat in Driemond en de Amazonenstraat in Zuid ging de afgelopen week een explosief af.

Vorige maand werd duidelijk dat de politie 200 extra specialistische agenten aan het Rijk vraagt, onder meer om het toenemende aantal explosies het hoofd te kunnen bieden.

Explosievenexpert Ad van Riel pleitte er eerder deze week bij AT5 voor dat zwaar vuurwerk, en zeker illegaal knalvuurwerk, snel strafbaar gesteld wordt onder de Wet Wapens en Munitie. "Als het zo doorgaat kun je wachten op slachtoffers", vertelde Van Riel toen over de Cobra, een type vuurwerk dat veel gebruikt wordt bij explosies. "Er zit 200 gram flitspoeder in. En die 200 gram flitspoeder doet meer dan een handgranaat."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938