Start van hoofdcontent

Het Verkeer

nl

Frederik Hendrikplantsoen krijgt make-over door in- en uitrit Singelgrachtgarage

22 september 2023, 16.25 uur · Aangepast 25 september 2023, 10.06 uur · Door Luuke Westelaken / AT5 Producties

Door de bouw van de Singelgrachtgarage moet het Frederik Hendrikplantsoen aangepakt worden. De in- en uitrit van de garage komt namelijk in het zuidelijk deel van het plantsoen. Projectleider Hidde Heijnis vertelt in Het Verkeer wat er precies gaat gebeuren.

AT5

Sinds 2019 wordt er gewerkt aan een parkeergarage onder de Singelgracht. Daarin is straks ruimte voor 800 parkeerplekken. Ongeveer tachtig procent van deze plekken is bedoeld voor vergunninghouders. Parkeerplaatsen in de straat worden weggehaald zodat er meer ruimte komt voor voetgangers, fietsers en groen.

Wisselende reacties

Er was veel commotie rondom de komst van de garage, niet iedereen was er blij mee. Maar een voorbijganger ziet er wel de voordelen van in. "Ik denk wel dat het nodig is als het gaat helpen voor minder auto's op de straten. Dat zou ik ontzettend fijn vinden."

Een voorbijgaande fietser vindt de omleiding nog ingewikkeld.  "Ik vind het heel erg lastig. Ik kom hier bijna elke dag langs. Dan weet ik niet goed of ik erachter langs kan fietsen of dat ik over de trambaan moet", zegt hij.

Quote

"Ik vind het heel erg lastig. Ik weet niet goed of ik erachter langs kan fietsen "

Voorbijgaande fietser

Vernieuwing van rijbanen 

"Er wordt een nieuwe opstelstrook gemaakt, waardoor men makkelijker bij de in-en uitrit van de garage komt," legt Heijnis uit. We zijn deze week begonnen met het verwijderen van de asfalt en tegels. Op dit moment wordt de nieuwe zandbaan aangelegd, waar de nieuwe rijbaan komt."

Ingang Singelgrachtgarage via het Frederik Hendrikplantsoen - Gemeente Amsterdam

Terwijl de werkmannen druk bezig zijn met de rijbaan te bezanden, komen we een werkvrouw tegen in een vrachtwagen. Het is haar taak om onder andere het zand te vervoeren. "Ik vind het onwijs leuk werk. Elke dag is anders en je komt op plekken waar je meestal niet komt."

Een vrachtwagenchauffeur aan het werk - AT5
Quote

"Kruispunt is tot einde van het jaar buiten gebruik"

Hidde Heijnis - projectleider

Gevolgen voor het verkeer

Vanaf 25 september tot en met 15 oktober is het Frederik Hendrikplantsoen tussen de Frederik Hendrikstraat richting de Nassaukade afgesloten. "Voetgangers en fietsers worden door het plantsoen heen geleid en het autoverkeer wordt omgeleid tussen Haarlemmerplein en Tweede Hugo de Grootstraat", meldt Heijnis.

Na de werkzaamheden aan de rijbanen, wordt het kruispunt aangepakt. Dit werk zal tot het einde van het jaar doorlopen. "Tot dat moment is het kruispunt buiten gebruik", verduidelijkt Heijnis. 

De werkzaamheden aan het Frederik Hendriksplantsoen duren tot midden oktober. Het werk aan het kruispunt duurt tot eind 2023.

Begin 2024 gaat de nieuwe Singelgrachtgarage open.

Meer informatie op: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam