Start van hoofdcontent

Stad

nl

Toeristen snappen belastingverhoging wel, maar hoteldirecteur overweegt juridische stappen

28 september 2023, 18.00 uur · Aangepast 29 september 2023, 07.28 uur · Door Stella Vrijmoed

Toeristen lijken de aangekondigde verhoging van de toeristenbelasting prima te vinden zolang het geld gebruikt wordt voor een schone stad. Maar betrokkenen uit de toeristenbranche zijn minder blij. Hoteldirecteur Erik-Jan Ginjaar noemt de 12,5 procent een 'onzalig percentage' en zegt een gang naar de rechter niet uit te sluiten. "De stad wordt zo echt kapot gemaakt."

AT5

Ginjaar, directeur van het Postillion-hotel in het Amstelkwartier, is verbolgen over de verhoging. Hij luidde een paar maanden geleden al de noodklok namens de hotelbranche: toen kondigde de gemeente in de Voorjaarsnota al een verhoging van 7 naar 8 procent, bovenop de vaste 3 euro per persoon per nacht. 

Nu vervalt dat vaste bedrag en blijft alleen het percentage over. "Als je het bij elkaar optelt en aftrekt valt het mee", geeft Ginjaar toe. "Maar een boeker of congresorganisator leest alleen: 12,5 procent. Voor 1.000 gasten en drie overnachtingen is dat opeens veel. En dat is wel mijn speelveld."

Quote

"Ernstig dat de stad Amsterdam geen onderscheid kan maken tussen overlastgevende bezoekers en bezoekers die iets bijdragen"

Erik-Jan Ginjaar, eigenaar hotel Postillion

De gasten in Ginjaars hotel zijn voor zeventig procent congresbezoekers, zegt hij. Bij zijn hotel is een groot congrescentrum. "De stad wordt nu echt kapot gemaakt. Ik vind het heel ernstig dat de stad Amsterdam niet in staat is om het onderscheid te maken tussen overlastgevende bezoekers en bezoekers die iets bijdragen. Die nuance is totaal weg. Toerisme is een soort blinde schandvlek geworden, mensen kunnen alleen nog maar zeggen: minder, minder, minder. Als de verhoging doorgaat, sluit ik een gang naar de rechter niet uit."

Kwalijk voor ondernemers

Maar ook kleinere ondernemers zijn hier de dupe van. Beant Lycklama à Nijeholt is al sinds 1987 eigenaar van de Gaasper Camping. Hij was nog niet op de hoogte van het nieuws toen AT5 hem belde. "Wij balen hier reuze van. Als het gemeentebestuur dit doorzet, zijn wij heel onaangenaam verrast door uw nieuwe mededeling."

De gasten op zijn camping komen voornamelijk uit het buitenland en zij vinden de prijs al behoorlijk hoog: dat hoort hij vaak van ze terug. "Onze belasting was al het hoogste tarief van Europa en dat wordt nu dus nóg hoger. Het gemeentebestuur gebruikt de toeristenbelasting als instrument om de toeristen te reduceren. Maar dat is voor een ondernemer hartstikke kwalijk, want die moet het juist van het toerisme hebben. Om dan nu de prijs omhoog te gooien en te hopen dat ze niet komen, dat spreekt ons niet aan."

AT5

Toeristen vinden de belasting wel een goed idee als ze horen dat het geld wordt gebruikt om de stad schoon te houden. "Toeristen maken vaak troep en hebben geen respect voor de stad", zegt een van hen tegen AT5. "Een schone stad is heel fijn en toerisme maakt de stad wel kapot", zegt een ander. 

Touringcar in plaats van cruiseschip

Ook cruisegangers die een dag de stad in willen, moeten meer belasting betalen: die s 8 naar 11 euro. Directeur van Cruise Port Amsterdam Dick de Graaff vraagt zich vooral af of de maatregel het beoogde geld op gaat leveren. Bij het invoeren van die 8 euro in 2019, meden bijna 60 schepen dat jaar namelijk de haven van Amsterdam, vertelt hij. 

Zij weken uit naar IJmuiden of Rotterdam. "Maar die passagiers hadden ook al een excursie in Amsterdam geboekt, dus vervolgens reden er tientallen touringcars alsnog naar de stad en liep de gemeente ruim 9 ton belastinginkomsten mis. Ik denk dus dat de opbrengst van die toeristenbelasting bij cruisepassagiers niet helemaal gerealiseerd gaat worden."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938