Start van hoofdcontent

Damsko

nl

De Spot: Bloemiste Renate stopte met school vanwege Amsterdams accent: "Ik was eigenwijs"

1 oktober 2023, 21.37 uur · Aangepast 1 oktober 2023, 22.13 uur · Door Waldy van Geenen

Bloemiste Renate Blonk-Witt stopte al op 14-jarige leeftijd met school en begon met werken. "Laat ik het zo zeggen, ik kon het niet zo vinden met die leraren", legt ze uit. Renate werkt inmiddels al 40 jaar met veel passie als bloemiste en vindt het maken van rouwboeketten het leukst. 

Het echtpaar is een aantal jaar weggeweest, toen woonden ze in Beets bij Volendam. Nu gaat Renate naar eigen zeggen nooit meer weg uit de stad.

Renate en haar man Robert behoren inmiddels tot het meubilair op de Dappermarkt. De mensen herkennen Renate door haar altijd knalblauwe nagels. "Ik vind rood het allermooiste, maar ik heb altijd vieze nagels en vieze handen. Rood doorschijnt en dit niet, zo zie je er toch altijd een beetje netjes uit", lacht ze. 

Ook haar tatoeages vallen op en dragen daarnaast een betekenis. "Deze heb ik acht jaar geleden voor mijn vader gezet en die heb ik zes jaar geleden laten zetten voor mijn zwerfpoesie en deze heb ik allemaal omdat het me rust brengt: trap naar de hemel, Jezus en deze heb ik voor Peter R. de Vries: liever staande sterven dan op mijn knieën leven."

De miniserie ‘De Spot’ is onderdeel van het programma Damsko.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938