Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Burgemeester Halsema overweegt social media-campagne tegen explosies

5 oktober 2023, 21.22 uur · Aangepast 6 oktober 2023, 10.21 uur · Door Nicolai Brannan & Stefan Bunschoten

De gemeente gaat mogelijk een online campagne lanceren om jongeren ervan te weerhouden explosieven af te laten gaan. Burgemeester Femke Halsema zei het overlegd te hebben met hoofdcommissaris Frank Paauw en de hoofdofficier van justitie.

Dit deed ze na een voorstel van de VVD. Fractievoorzitter Claire Martens vroeg om een afschrikwekkende campagne online en in de stad, om jongeren te 'doordringen' van de straf die op het plaatsen van een explosief staat. Ze verwees daarmee naar het voorbeeld van haar VVD-collega's in Rotterdam, waar ze nu zo'n campagne voeren over het gebruik van drugs.

Hulp

Imane Nadif (GroenLinks) richtte zich op de daders, waarvan er veel jong zijn. "Waar kunnen ze hulp vragen? Ik weet dat er veel hulp beschikbaar is. Hoe zorgen we ervoor dat hulp zo laagdrempelig mogelijk wordt aangegeven. Ze moeten geen angst hebben. Ik hoor vaak dat ze bang zijn voor Veilig Thuis en de politie." Ook vindt ze dat woningen zo snel mogelijk gerepareerd moeten worden. "Hoe langer het zichtbaar is, hoe meer het genormaliseerd wordt."

PvdA-raadslid Fatihya Abdi wees op de impact op de buurt. Ze zei zelfs bewoners te hebben gesproken die overwegen te verhuizen. Ook wil ze dat cobra's worden gezien als echte wapens en dat er nogmaals in Den Haag gepleit wordt voor een landelijk vuurwerkverbod. Ook zij vroeg aandacht voor 'sociaal kwetsbare jongeren' die vatbaar zouden zijn om geronseld te worden voor het veroorzaken van explosies. 

Jongerenwerk

Remine Alberts van de SP wilde ook meer preventie. "Wat doen we eigenlijk met jongerenwerk? Die definitie is er niet. Is het iets om aan preventie richting criminaliteit te doen? De politie en jongerenwerk moeten toch signalen krijgen?"

Quote

"Via TikTok, met rolmodellen waar zij ook naar luisteren"

Femke Halsema, burgemeester

Halsema vindt wel dat een campagne via sociale media 'heel gericht' moet zijn. "Via TikTok, met rolmodellen waar zij ook naar luisteren. En dat is volgens mij ook wat u bedoelt." Ze gaat met ambtenaren van de afdeling communicatie en de afdeling openbare orde kijken of de campagne op korte termijn kan beginnen. "Waarbij u dan niet moet verwachten dat u daar veel van zal merken. Ik denk dat die geslaagder is als u er weinig van merkt en zij wel."

Raadsleden werden gisteren in het geheim bijgepraat over de explosies. Volgens ingewijden was de boodschap dat er verschillende dadergroepen en motieven zijn, waardoor er geen eenvoudige aanpak mogelijk is. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938