Start van hoofdcontent

Stad

nl

Drie verdachten aangehouden bij grootschalig onderzoek naar taxibedrijven

9 oktober 2023, 18.33 uur · Aangepast 10 oktober 2023, 09.08 uur · Door AT5

Een Amsterdammer en twee mannen uit Assendelft zijn vandaag aangehouden omdat ze verdacht worden van betrokkenheid bij illegale praktijken binnen taxibedrijven, zoals het ontduiken van één miljoen euro aan belasting.

Koninklijke Marechaussee

Daarnaast zou er bij de bedrijven geld zijn witgewassen en valsheid in geschrifte zijn gepleegd bij het aanvragen van 290.000 euro coronasteun.

De verdachten (29, 31 en 33 jaar oud) kwamen in beeld tijdens grootschalig onderzoek waarbij de FIOD, de Inspectie Leefomgeving en Transport, de Amsterdamse politie en de Koninklijke Marechaussee samenwerkten. Het is onduidelijk wat hun precieze rol zou zijn geweest.

Doorzoeking

In de omgeving van Amsterdam zijn daarnaast vijf woningen en vier bedrijfspanden doorzocht. Tijdens de doorzoekingen zijn onder meer auto's, zogenoemde 'vermogensobjecten' en administratie in beslag genomen.

De zaak kwam aan het rollen nadat zowel de FIOD als de Marechaussee verdachte signalen bij de taxibedrijven opvingen. Zo meldde de Marechaussee bij de FIOD dat taxichauffeurs die een overtreding begingen opvallend vaak voor dezelfde bedrijven werkten.

Vreemde transacties

Banken zagen dat diezelfde bedrijven vreemde transacties maakten, blijkt uit onderzoek van de FIOD. De miljoenenomzet van de bedrijven werd vaak overgeboekt naar privé- en zakelijke bankrekeningen van betrokkenen. Daarnaast ging er geld naar rekeningen in het buitenland en werd een deel van het geld contant opgenomen.

Uit het onderzoek komt nu naar voren dat er daarmee voor in totaal een miljoen euro aan belasting ontdoken is. Dat geld zou vervolgens zijn witgewassen. Ook zou een deel van de salarissen van de taxichauffeurs buiten het zicht van de belastingdienst zijn uitbetaald.

De totale omvang van de vermeende fraude is nog niet onderzocht, zo laat de FIOD weten. Meer aanhoudingen en inbeslagnemingen worden door de dienst niet uitgesloten.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938