Start van hoofdcontent

Het Verkeer

nl

Laatste fase werkzaamheden Stationsplein van start: ''Westzijde is aan de beurt''

16 oktober 2023, 16.41 uur · Aangepast 18 oktober 2023, 14.46 uur · Door Korine Geerdink / AT5 Producties

In Het Verkeer staan we op het dak van de Zilveren Toren om de laatste fase van de werkzaamheden rondom het Centraal Station vast te leggen. Ter hoogte van de oude fietsflat ligt de straat open en worden de kabels en leidingen vervangen. Omgevingsmanager Emma Walboom legt uit wat dit betekent voor weggebruikers. 

AT5

Het is niet de eerste keer dat er wordt gewerkt aan de centrumzijde van het Centraal Station. Al in 2018 is het project De Entree hier van start gegaan, met als doel om het gebied overzichtelijker en aantrekkelijker te maken. In de tussentijd is de ondergrondse fietsenstalling geopend en zijn de tramsporen vernieuwd. Nu is het tijd om de westzijde van het Stationsplein aan te pakken.

Omgevingsmanager Emma Walboom legt uit wat de grootste veranderingen zijn. "Straks als dit deelgebied klaar is dan hebben we het oude fietspad verwijderd en komt er een bredere fietsstraat. Er is dan meer ruimte voor fiets- en voetgangers. Aan de kant van de oude fietsflat worden nieuwe bomen geplant en onder het spoorviaduct komen bromfietsplekken.'' 

Omgevingsmanager Emma Walboom - AT5

Voordat het gebied een nieuwe inrichting krijgt, worden eerst de kabels en leidingen vernieuwd. En dat is nog een hele klus. ''Je weet nooit wat je in de grond tegenkomt'', legt Walboom uit. En er komt veel maatwerk bij kijken, vertelt een werkman die bezig is de oude gasleiding te vervangen. ''Het is vol in de grond met allerlei kabels en leidingen dus ik moet veel meten en zagen.''

AT5
Quote

"Als het hier beter gereguleerd wordt, is het beter voor de veiligheid"

Voorbijganger

Vanaf de Zilveren Toren is de drukte rondom de werkzaamheden goed te zien. Amsterdammers en toeristen proberen langs de werkzaamheden te komen. De werkmannen blijven hier nuchter onder. "Als je in een stad werkt als Amsterdam, dan moet je je gewoon concentreren op het werk.''

Voorbijgangers die we spreken hebben gemengde gevoelens over de werkzaamheden. "Ik vind het eigenlijk best wel vervelend, want het is zo luid en het stinkt hier", vertelt een meisje op de fiets. Een andere voorbijganger komt vaak langs en ziet dat het nodig is. "Ik heb hier heel vaak bijna een ongeluk. Dus als het beter gereguleerd wordt, is het beter voor de veiligheid."

Omleidingen

Op dit moment is de westzijde van het Stationsplein alleen bereikbaar voor bestemmingsverkeer. "Autoverkeer rijdt via de Droogbak over de Prins Hendrikkade. Fietsers vanaf de IJ-zijde volgen een omleidingsroute door de Cuyperspassage richting de Martelaarsgracht naar het centrum", meldt Walboom. Voetgangers moeten op sommige delen over loopschotten lopen. 

De werkzaamheden aan de westzijde van het Stationsplein duren tot medio februari 2024. Daarna wordt er gewerkt aan de Prins Hendrikkade.  

Meer informatie op: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam