Start van hoofdcontent

Damsko

nl

Damsko aflevering 17: routiniers op eenzame hoogte

16 oktober 2023, 18.30 uur · Aangepast 7 november 2023, 09.06 uur · Door AT5

Als je lang hetzelfde vak uitoefent, is er een kans dat je er heel goed in wordt. Of je nu daken repareert, cafés bouwt of mensen rondrijdt. Dat geldt zeker voor de Amsterdammers die de revue passeren in aflevering 17 van Damsko. 

In ‘De Spot’ stapt deze keer de geboren Schot Stephen Connell, hij woont al 36 jaar in de stad, en doet al even lang onderhoud en service aan Amsterdamse daken. Hij verkeert vaak op eenzame hoogte in hoogwerkers om dakpannen te vervangen of dakgoten te repareren en ontstoppen. Dit zorgt ervoor dat hij de stad van een hele andere kant ziet dan de meeste mensen, want op dertig tot vijftig meter hoogte heeft Stephen geregeld een prachtig uitzicht. 

Gandalf

In de miniserie ‘Heen en Weer’ volgt Damsko de vrijwilligers en klanten van de groene Canta’s van Stichting Heen en Weer Centrum. In deze laatste aflevering rijden we mee met de ervaren canta-bestuurder Niels. Tijdens een van zijn ritjes met een mogelijk nieuwe chauffeur, blijkt die wat weg te hebben van tovenaar Gandalf uit The Lord of The Rings. Of dat van pas kan komen bij zijn vrijwilligerswerk is de vraag.

Café bouwen 

Op straat treft Damsko de Texaan Blake aan, die zijn geboortestaat inkleurt op ‘De Kaart’. Hij heeft een dubbel gevoel bij het vertegenwoordigen van de zuidelijke Amerikaanse staat Texas, omdat hij met veel van de conservatieve aspecten van de conservatieve cultuur daar, niets te maken wil hebben.

En vanaf de bouwmarkt rijden we mee met Cees die bezig is zijn zoveelste café te bouwen en in te richten. Hij heeft al meerdere succesvolle kroegen op zijn naam staan, maar deze laatste is speciaal. Want hij noemt de tent naar een van zijn goede vrienden, namelijk wijlen Bob Fosko.  

Alle afleveringen van Damsko zijn hier terug te zien.