Start van hoofdcontent

Stad

nl

Halsema roept stad op tot wederzijds begrip rondom conflict Israël en Hamas

26 oktober 2023, 20.30 uur · Door AT5

Tijdens de opening van het Vrijdenkersfestival in De Balie vanavond, vraagt burgemeester Halsema de stad tot wederzijds begrip rondom het conflict tussen Israël en Hamas. Dit doet zij tijdens de thema-avond waarbij de queer community centraal staat. "Als ik het heb over de behoefte aan empathie en tolerantie, kan ik de situatie in Israël en Gaza, en het effect dat dit heeft op Amsterdam en andere steden, niet negeren", aldus Halsema.

De Balie

Halsema roept iedereen, de Amsterdammers, op tot het opbrengen van solidariteit en empathie. Aan het begin van haar speech benadrukt de burgemeester dat we 'om werkelijk een tijdperk van trans te bereiken, we de acceptatie van trans nodig hebben'. "Dit betekent dat we transgenders en de hele queergemeenschap moeten omarmen, en solidair moeten zijn met hun strijd voor gelijke rechten en volledige acceptatie door de samenleving."

Vervolgens maakt zij een brug naar een andere actualiteit: de situatie in Israël en Gaza. Daarbij vraagt de burgemeester om 'alstublieft een onderscheid te maken tussen de regering van Israël en het Joodse volk'.

Daarbij vraagt zij mensen om met een bredere blik te kijken naar Israël en Gaza. "Ik roep iedereen op om verder te kijken dan de standpunten die mensen in dit conflict innemen en de fundamentele menselijkheid te zien die we allemaal delen", aldus Halsema.

"Een man die met een Palestijnse vlag zwaait, is ook een zoon en misschien een liefhebbende vader en een inspirerende leraar. En een vrouw die de Davidster om haar nek draagt, is ook een dochter en misschien een zorgzame zus en een levensreddende dokter."

Quote

"Wij moeten allemaal, naar ons beste vermogen, streven naar empathie en tolerantie"

Burgemeester Halsema

Daarnaast haalt de burgemeester in haar speech voorstanders van de Palestijnse zaak en leden van de Joodse gemeenschap aan 'die dialogen initiëren en het wederzijds begrip bevorderen'. "Ondanks hun soms heftige meningsverschillen doen ze er alles aan om te voorkomen dat het conflict hier in Amsterdam weer oplaait. Wij moeten allemaal, naar ons beste vermogen, streven naar empathie en tolerantie", luidde haar boodschap.

De Balie

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938