Start van hoofdcontent

Stad

nl

Boete van 250 euro voor vernielen regenboogvlag

16 november 2023, 12.07 uur · Aangepast 16 november 2023, 14.00 uur · Door AT5

De rechtbank heeft een 28-jarige man een boete van 250 euro opgelegd voor het vernielen van een regenboogvlag bij een café aan de Vijzelgracht. De man werd eind augustus aangehouden nadat een medewerker zag dat hij de vlag aan het vernielen was. "Hij liet zich vervolgens ook negatief uit over de queer-community", vertelde een politiewoordvoerder destijds. 

Regenboogvlaggen aan de Bert Haanstrakade op IJburg

De man moest zich gisteren bij de rechter verantwoorden. De politie vertelde eerder dat er bij het vernielen van de vlag duidelijke aanwijzingen waren dat discriminatie een rol speelde. "Dit discriminatieaspect zal bij het afdoen van de zaak als strafverzwarende omstandigheid worden meegenomen", aldus de woordvoerder van de politie eind augustus

Stoeptegel door de ruit

Regenboogvlaggen worden in de stad vaker vernield of gestolen. Daarnaast geven veel mensen in de LHBTIQ-gemeenschap aan dat ze steeds vaker haatleuzen te horen krijgen of geweigerd worden voor een taxirit. In het eerste weekend van de Queer & Pride werd de regenboogvlag die bij de Sloterplas werd gehesen al gestolen.

Wethouder Touria Meliani (Diversiteit) noemde het gedrag 'onaanvaardbaar'. "Zichtbaarheid is namelijk enorm belangrijk voor de acceptatie en veiligheid van de LHBTIQ+gemeenschap", schreef de wethouder op haar Instagram.  

Initiatieven

Bij twee 36-jarige vrouwen in Noord vloog er 20 augustus nog een stoeptegel door de ruit nadat er een regenboogvlag van hun gevel was getrokken. Om de twee vrouwen te steunen kochten meerdere bewoners na het voorval een Pride-vlag. Ook in de wijk naast Oostzaanerwerf, Twiske-Zuid, werd er een initiatief gestart.

"Wij voelen ons in ieder geval heel erg gesteund en die boeven hebben zo mooi het tegenovergestelde bereikt van wat ze wilden bereiken", reageerde het stel.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938