Start van hoofdcontent

Stad

nl

Extinction Rebellion wil A10 Zuid blokkeren

17 november 2023, 12.51 uur · Aangepast 17 november 2023, 14.03 uur · Door AT5

De klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn van plan om eind december de A10 Zuid te blokkeren. Dat laten ze vandaag weten. 

AT5

Volgens hen gaat het om een protest tegen de bank ING, ter hoogte van het gebouw 'De Schoen'. Ze willen dat de bank direct stopt met alle financiering en dienstverlening met de fossiele industrie.

De blokkade van de snelweg vindt op zaterdag 30 december om 12.00 uur plaats. De klimaatactivisten zeggen niet weg te gaan voordat 'ING stopt met het financieren van klimaatontwrichting'.  

De blokkade wordt mede georganiseerd door klimaatactivisten die betrokken waren bij de dagelijkse blokkades van de A12 in Den Haag. Extinction Rebellion heeft vaker blokkades in Amsterdam georganiseerd, maar het ging hier nooit eerder om snelwegen. 

Reactie ING

Een woordvoerder van de ING laat weten dat de bank ook bezorgd is over klimaatverandering. "Maar we zijn het niet eens met de radicale en onrealistische stappen die zij eisen. Wij vinden hun aanpak om hun wil op te leggen onaanvaardbaar, zeker waar dit gepaard gaat met verstoring en schade of zelfs intimidatie van ING-medewerkers, onze klanten en de samenleving in het algemeen."

De bank stelt dat er inderdaad duurzame energie nodig is, maar dat het ook algemeen bekend is dat de samenleving in de nabije toekomst afhankelijk zal blijven van fossiele brandstoffen. "De capaciteit en de infrastructuur om snel over te schakelen op 100% hernieuwbare energie is er simpelweg nog niet. Wij willen deel uitmaken van de oplossing in plaats van de makkelijke weg te kiezen en ons terug te trekken uit fossiele brandstoffen."

VVD-raadslid Daan Wijnants schrijft op Twitter dat hij vindt dat burgemeester Halsema de blokkade moet voorkomen. Forum voor Democratie kondigt aan mondelinge vragen te stellen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938