Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Halsema wil in gesprek met Extinction Rebellion over aangekondigde klimaatblokkade op A10

17 november 2023, 14.28 uur · Aangepast 17 november 2023, 14.53 uur · Door AT5

Burgemeester Halsema wil binnenkort om tafel met de klimaatactivisten van Extinction Rebellion, die vanochtend aankondigden de A10 Zuid te willen blokkeren. Dat zegt ze in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester.

Halsema moest het bericht rond het middaguur vanuit de media vernemen. "De A10 is natuurlijk een doorgaande weg en gevaarlijk. Dat zou mijn eerste reactie zijn. Demonstratierecht is belangrijk en dient beschermd te worden. Dus ik denk dat ik eens samen met mijn ambtenaren in gesprek met hen moet, voordat we allerlei oordelen verder gaan geven."

Andere weg

Hoewel organisatoren van de blokkade ook betrokken waren bij de blokkades van de A12 in Den Haag, weet Halsema niet of het om vergelijkbare acties gaat. "De A10 is echt een andere weg."

Vlakbij de A10 Zuid ligt het VUmc, dat hoogstwaarschijnlijk problemen zal ondervinden door een blokkade van de snelweg. "Dus ik wil eerst eens even met Extinction Rebellion gaan praten en kijken wat hun plan nou eigenlijk is", reageert Halsema. "En dan gaan wij met de driehoek (gemeente, politie, justitie) kijken hoe we daarmee omgaan."

Quote

"Tegelijkertijd mogen ze niet zichzelf en anderen in gevaar brengen"

Femke Halsema, burgemeester

Ze benadrukt dat ze het demonstratierecht belangrijk vindt. "Dat moet zeker beschermd worden. En tegelijkertijd mogen ze niet zichzelf en anderen in gevaar brengen."

De blokkade begint, als het aan de klimaatactivisten ligt, op 30 december om 12.00 uur. Ze willen pas vertrekken als de nabijgelegen ING doet wat Extinction Rebellion wil, namelijk het stoppen met samenwerken met de fossiele industrie. De bank heeft al gezegd dat dat niet realistisch is.

Het hele gesprek met burgemeester Halsema is om 19:15 uur te zien op AT5 en verschijnt vanavond ook op AT5.nl.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938