Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Kosten voor ligplaatsvergunning van woonboten volgend jaar ruim twee keer zo hoog

21 november 2023, 12.16 uur · Door AT5

Mensen die volgend jaar hun woonbootdroom willen vervullen, betalen 136 procent meer voor een ligplaatsvergunning. Dat blijkt uit de nieuwe legestarieven voor 2024.

De gemeente stelt de kosten voor het verlenen van de vergunningen 'zoveel mogelijk neer te leggen waar ze horen, namelijk bij de aanvrager. Op deze manier zouden andere Amsterdammers er niet aan mee hoeven te betalen.

Het aanvragen van de ligplaatsvergunning kost door de tariefverhoging volgend jaar 1.335,40 euro. Dat bedrag was dit jaar nog 564,60 euro. Overigens komen er in Amsterdam bijna geen nieuwe ligplaatsen bij, dus het gaat bijna altijd om het overzetten van een ligplaatsvergunning van de vorige bewoner naar de nieuwe bewoner. 

Ook andere leges stijgen. Zo gaan horecaleges met 10 procent omhoog en stijgen leges voor het Werken in de openbare ruimte (Wior), bijvoorbeeld voor bouwwerkzaamheden, met 64 procent.

De gemeente zegt geen winst te maken op de leges en 'continu' te zoeken naar mogelijkheden om efficiënter te werken en zo de kosten te verlagen, maar dit jaar is dat in veel gevallen dus niet gelukt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938