Start van hoofdcontent

Cultuurmachine met Nadine

nl

Cultuurmachine #18: Nouch maakt de stad leuker, de Open BAC en kickboksen voor beginners

21 november 2023, 18.00 uur · Aangepast 24 november 2023, 17.53 uur · Door Nadine van Ginkel & Rikke Prent

Elke dinsdagavond wordt het Betty Asfalt Complex op de Nieuwezijds Voorburgwal omgetoverd tot de 'Open BAC'. Al 47 jaar hetzelfde recept: je krijgt 15 minuten om te laten zien wat je kunt. En daarmee is het de springplank voor nieuw Amsterdams talent. 

"Als het slecht gaat, is een kwartier heel lang. Als het goed gaat, vliegt het zo voorbij", vertelt Luuk Weggemans, een van de artiesten van die avond. De optredens worden gegeven in een klein zaaltje waar artiesten de vrijheid krijgen om alles te kunnen doen.

Programmeur Wietske Loebis, die in september na 41 jaar het stokje overnam van Ben Lansink, vertelt aan AT5: "Kleine podia zijn heel belangrijk om groot te worden, waar anders kun je dingen proberen en struikelen." Meedoen aan de Open BAC? Schrijf je hier in.

Amsterdam 'hangt' er vol mee, maar wie maakt die straatkunst nu eigenlijk? In deze aflevering gaan we op pad met kunstenares Nouchka Huijg, beter bekend misschien als Nouch. Al jaren laat ze kleine tekeningen van zichzelf achter in verschillende cafés, als 'cadeautje'. 

Toen ze op een gegeven moment groter te werk wilde gaan, begon ze met het maken van straatkunst. Het project "Schone Kunst" toont opvallende kunstwerken op gebouwen en pleinen, met symboliek over duurzaamheid. "De inkt is gemaakt van smog. De witte verf haalt roetdeeltjes uit de lucht en maakt de lucht daadwerkelijk schoner. Daarnaast teken ik op lege en lelijke muren, waardoor ik letterlijk de stad ook schoner en leuker maak", vertelt Nouch aan AT5.

Naast dat haar kunst door de hele stad is te zien, kun je haar werk ook tot en met 17 december bezichtigen in de I Love Illustration Gallery in de Hallen.

AT5

Waar mensen wellicht denken jarenlang te moeten trainen om de ring in te mogen, kan dat in onze stad ook anders. Bij "Kick off the experience" wordt er een paar maanden getraind om vervolgens de ring te betreden. Het is een kickbokswedstrijd waar iedereen welkom is, en het draait niet alleen om de wedstrijden. Er zijn ook dragqueens, volledig gestylede ringboys en -girls, dansers en danseressen, comedian Edson da Graca als ringspeaker en de legendarische MC Complicated als begeleidende MC bij de beats van de DJ's.

AT5

💃🎭 Meer cultuur in de stad? Bekijk hier de culturele agenda

Meer afleveringen van de Cultuurmachine met Nadine vind je hier

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938