Start van hoofdcontent

Verkiezingen

nl

Van zwevers tot overtuigde stemmers: "Kijk zo even op de lijst en kies een naam die goed voelt"

22 november 2023, 15.57 uur · Door Mirjam Eeken & Zsa-Zsa Rikken

Of de bijna 600.000 stemgerechtigde Amsterdammers vandaag allemaal hun stem komen uitbrengen is nog maar de vraag. Ze kunnen in ieder geval terecht op 496 stembureaus verspreid door de stad. AT5 bezocht vandaag een aantal stembureaus om de stemming te peilen. 

AT5

In 't Zonnehuis in Noord druppelden de kiezers vanochtend binnen. De voorzitter van het stembureau was om 10.00 uur in ieder geval al positief gestemd. "We zitten nu op 150 stemmers, alleen op dit bureau. Ik weet niet wat de buren aan de overkant hebben, maar de opkomst is goed".

Sommige kiezers lieten hun stem tot op het laatste moment afhangen van hun gevoel in het stemhokje. "Ik kijk zo even op de lijst en dan kies ik een naam die goed voelt", vertelt een jonge vrouw. "Dat doe ik eigenlijk altijd, voel ik me het beste bij." Andere stemgerechtigde in Noord waren van tevoren zekerder van hun zaak. 'Ik ben totaal geen zwevende kiezer, nee, ik weet wel wat ik wil".

De voorzitter schatte in dat het drukker was dan voorgaande jaren. "Het wordt zeker tellen geblazen, maar we komen altijd op nul uit, dus dat is goed." 

Quote

"Dit keer heb ik op Marjolein Moorman gestemd. Ik wilde haar eigenlijk voor Amsterdam behouden, maar ja"

Kiezer Amsterdam-West

Voor sommige kiezers was vandaag naast het stemmen ook een uitgelezen kans om een interessante locatie in de stad te zien. In de Westermoskee in De Baarsjes kon er bijvoorbeeld ook gestemd worden. "Ik dacht ik krijg een unieke kans om de moskee in te gaan, maar dat viel een beetje tegen. Het was gewoon een witte hal", biecht een nieuwsgierige stemmer op.

Immigratie, armoedebeleid en huisvesting waren, overeenkomend met de rest van Nederland, belangrijke thema's voor Amsterdammers. In buurthuis Bonte Kraai in Zuidoost stond immigratie ook hoog op de agenda. "Immigratie is een belangrijk thema, die kun je niet zomaar stopzetten. Nederland is vol, dat sowieso, maar mensen in nood moet je helpen."

Vanavond om 21.00 uur sluiten de stembureaus en zullen de stemmen geteld worden. Dan zal blijken waar de Amsterdamse kiezer op heeft gestemd. Rond middernacht wordt de voorlopige einduitslag in Amsterdam verwacht. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938