Start van hoofdcontent

Het Verkeer

nl

Amsterdam maakt zich op voor 30 km/u: ''We hebben 4500 borden geplaatst''

5 december 2023, 11.43 uur · Door Luuke Westelaken / AT5 Producties

Nog een paar dagen en dan geldt, vanaf 8 december, op de meeste plekken in de stad een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur voor autoverkeer. Voor het zover is moet eerst de bebording en belijning hierop worden aangepast. In Het Verkeer meer over deze logistieke uitdaging. 

AT5

''Op dit moment zijn we de verkeersborden in de stad aan het veranderen'', vertelt aannemer Jean-Paul La Brijn. ''We hebben zo'n 4500 borden geplaatst en ook 3500 palen.'' Op die borden zit een tijdelijke sticker. Deze stickers worden in de nacht van 7 op 8 december verwijderd. ''En dan is Amsterdam klaar voor 30 kilometer per uur.''


Behalve het plaatsen van nieuwe borden moet ook de belijning op de weg worden aangepast, legt verkeersontwerper Michiel Beers uit. Voor een aantal wegen, de invalswegen, blijft 50 kilometer per uur gelden. Deze wegen krijgen een dubbele doorgetrokken middenstreep. ''En de wegen die 30 kilometer per uur worden, daar gaan we in het voorjaar van 2024 zoveel mogelijk markering weghalen'', legt Beers uit.

Dit alles om duidelijk te maken dat een straat zonder markering 30 kilometer per uur is. 

Quote

"Ik vind het een goed idee, er zijn hier veel dodelijke ongelukken geweest. Maar ik snap dat er irritatie is"

Voorbijganger
AT5

Voorbijgangers die we spreken zijn verdeeld over de invoering van 30 kilometer per uur. "Ik ben moeder en het stelt me gerust als er minder gescheurd wordt," vertelt een jonge vrouw. Een vriendin valt haar bij:  "Ik vind het een goed idee. Hier in de buurt zijn veel dodelijke ongelukken geweest. Maar ik rij zelf niet veel in Amsterdam, dus ik snap dat er irritatie is."

Een student zegt niet blij te zijn met de verlaging van de maximumsnelheid. "Ik vind het vervelend. Ik hou ervan om een beetje hard te rijden. En ik denk dat als je 30 km per uur gaat rijden er ook files ontstaan."

Beers snapt dat het idee bestaat dat de nieuwe maatregel voor vertraging gaat zorgen. Maar hij legt uit dat dit in de praktijk meevalt. "Ik vind het zelf ook langzaam. Maar als je doorhebt dat je de meeste tijd al besteedt aan stilstaan voor een verkeerslicht. En dat je het kleine stukje ertussen voor het grootste deel niet harder dan 30 km/u rijdt, dan lever je weinig in." 

Op 8 december wordt de maximumsnelheid van veel wegen verlaagd van 50 km/u naar  30 km/u.

Voor meer informatie over alle werkzaamheden in de stad ga je naar: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam