Start van hoofdcontent

Verkiezingen

nl

PVV het grootst in De Aker, Oostzanerwerf en deel van Weesp bij Tweede Kamerverkiezingen

1 december 2023, 12.20 uur · Aangepast 1 december 2023, 14.35 uur · Door Bas Velzel

In zo goed als alle wijken in de stad werd GroenLinks-PvdA het grootste tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, maar dat was niet zo in alle wijken. In De Aker in Nieuw-West en in Oostzanerwerf in Noord werd de landelijke winnaar PVV het grootst. Ook in meerdere wijken in Weesp en in Driemond wist de partij van Geert Wilders te winnen.

AT5

In De Aker was het opkomstpercentage 75,4 procent, wat hoger is dan het Amsterdamse gemiddelde van 71 procent. 18,1 procent van alle stemmers kozen daar voor de PVV. Opvallend is dat ook bij een groot aantal stembureaus in de wijk Denk de grootste partij werd. 

In Oostzanerwerf, waar de opkomst 68,1 procent was, koos ruim een kwart van de kiezers voor de partij van Geert Wilders. In Driemond was dat 27,2 procent, het hoogste percentage. Gemiddeld ging in Amsterdam ongeveer een op de tien stemmen naar de PVV.

Denk wint ruim in Geuzenveld

Denk, dat in totaal 7,5 procent van de stemmen in de stad bemachtigde, werd in meerdere wijken in Nieuw-West én een wijk in Noord (Waterlandpleinbuurt) de grootste partij. In Geuzenveld koos 40,9 procent van de stemmers voor de partij. In alle wijken waar Denk de grootste werd, stemden meer dan een vijfde van de stemmers op hen.

De VVD werd de grootste partij in vier wijken, drie daarvan liggen in Zuid: de Willemsparkbuurt, Apollobuurt en de Prinses Irenebuurt. Ongeveer een derde van de stemmen in die wijken ging naar de VVD. Ook in de Bloemendalerpolder bij Weesp werd de VVD het grootste. GroenLinks-PvdA werd wel de grootste in het stadsgebied. 

Grootste partij per wijk tijdens Tweede Kamerverkiezingen 2023 - Gemeente Amsterdam

Zuidoost laagste opkomst, Centrum het hoogst

De opkomstpercentages verschillen per stadsdeel flink. Zuidoost kent de laagste opkomst met 50,3 procent, maar heeft dan wel weer de wijk met de hoogste opkomst: Amstel III met 353,4 procent. Na Zuidoost is de minste opkomst geweest in Nieuw-West, 56,7 procent van de opgeroepen stemmers. 

In het centrum en in Zuid gingen de meeste mensen stemmen, respectievelijk 93,7 en 84,8 procent. Ook in Weesp werd veel gestemd, ongeveer 80 procent. In Oost werd meer gestemd dan het stedelijk gemiddelde, met 75,3 procent. West en Noord zaten daar juist net onder met 69 en 65 procent. 

De opkomstpercentages moeten altijd wel met een korrel zout worden genomen. Aangezien stemmers uit een stadsdeel niet verplicht zijn om in hun eigen stadsdeel te stemmen. Een bewoner uit Zuidoost kan dus stemmen in Zuid en wordt dan meegerekend bij dat stadsdeel. 

Opkomst per stadsdeel Tweede Kamerverkiezingen 2023 - Gemeente Amsterdam

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938